c S
Evropske borze nadaljujejo rast 12.09.2018 11:01 London, 12. septembra (STA) - Trgovanje na pomembnejših borzah v Evropi se je tudi danes začelo v pozitivnem vzdušju. S tem sledijo pozitivnim gibanjem v ZDA, kjer je bilo v torek opaziti pričakovanja optimističnih izjav po koncu zasedanja ameriške centralne banke ter morebitna presenečenja pri Applu. Koncern bo danes predstavil svoje najnovejše izdelke.

Indeks najpomembnejših podjetij v Evropi Eurostoxx 50 se je do okoli 10. ure zvišal za 0,25 odstotka in se giblje okoli 3320 točk.

V Frankfurtu je indeks DAX doslej pridobil 0,40 odstotka vrednosti, medtem ko v Parizu indeks CAC 40 beleži 0,63-odstotno rast. Izven območja evra se je v Londonu indeks FTSE 100 doslej zvišal za 0,16 odstotka.

V pričakovanju predstavitve novih modelov iphonov so se v torek v New Yorku Applove delnice podražile za 2,5 odstotka in pripomogle k visoki rasti panožnega indeksa. Rast tečajev delnic tehnoloških podjetij je tako pričakovati tudi danes v Evropi. Poleg tega vlagatelji že čakajo na četrtkovo zasedanje Evropske centralne banke ter na objavo podatkov o obsegu industrijske proizvodnje v EU v juliju.

Tečaj evra se je danes nekoliko znižal. Zjutraj so v Frankfurtu s skupno evropsko valuto trgovali po tečaju 1,1586 dolarja, kar je nekaj manj kot v torek zvečer, ko je bilo treba za en evro odšteti še nekaj več kot 1,16 dolarja. Evropska centralna banka je v torek popoldne določila tečaj evra pri 1,1574 dolarja.

Na pomembnejših borzah v Aziji so se tečaji danes večinoma znižali. Borza v Tokiu je zabeležila 0,27-odstoten padec indeksa Nikkei. V Hongkongu se je indeks Hang Seng znižal za 0,39 odstotka, v Šanghaju pa indeks Shanghai Composite za 0,33 odstotka. Na Tajvanu so se delnice v povprečju pocenile za 0,28 odstotka, v Južni Koreji za 0,01 odstotka in v Avstraliji za 0,06 odstotka.