c S
Letošnji teden mobilnosti v ospredje postavlja multimodalnost potovanj 12.09.2018 10:58 Ljubljana, 12. septembra (STA) - Približuje se evropski teden mobilnosti, ki lokalne skupnosti spodbuja k uvedbi in promociji trajnostnih prometnih ukrepov. Tema letošnjega tedna je Združuj in učinkovito potuj, želi pa nas spodbuditi, da bi na vsakodnevnih poteh kombinirali več okolju prijaznih načinov premikanja. Z aktivnostmi bo v tednu mobilnosti sodelovalo 74 slovenskih občin.

Vodilo trajnostne mobilnosti je zadovoljiti potrebe vseh ljudi po mobilnosti ter obenem zmanjšati promet in njegove škodljive posledice, so pred tednom mobilnosti izpostavili na infrastrukturnem ministrstvu.

Osrednja tema letošnjega tedna mobilnosti, ki bo trajal od 16. do 22. septembra, se bo vrtela okoli možnosti in koristi prepletanja in dopolnjevanja različnih vrst potovanj, ki nas lahko pripeljejo do cilja.

Prebivalec Slovenije na vsakodnevnih poteh letno naredi 7200 kilometrov, največ z avtomobilom

Prebivalec Slovenije na vsakodnevnih poteh v enem letu naredi 7200 kilometrov, kar je toliko, kot da bi se iz prestolnice trikrat odpravil do Pariza in nazaj, ugotavlja statistični urad (Surs).

Naše najpomembnejše prevozno sredstvo ostaja osebni avtomobil. Ta je bil glavno prevozno sredstvo na 68 odstotkov poti, na katerih je bilo opravljenih 84 odstotkov vseh kilometrov. Podatki sicer niso presenetljivi, saj je bilo konec lanskega leta v Sloveniji več kot 1,1 milijona osebnih avtomobilov, kar pomeni dva avtomobila na tri prebivalce, stare 18 in več let.

Drugi najpogostejši način premikanja je bilo pešačenje, in sicer na 21,3 odstotka poti. Kolo je bilo uporabljeno na 4,5 odstotka poti, javna prevozna sredstva pa na 4,3 odstotka poti. Le na poteh v razdaljah do enega kilometra je bilo več poti opravljenih peš kakor z avtomobilom, na vseh drugih razdaljah pa je kot način premikanja prevladoval avtomobil.

Občine bodo trajnostno mobilnost tudi letos spodbujale s številnimi dogodki

Da bi med občani spodbudile okolju prijazne načine premikanja, bodo občine tudi v sklopu letošnjega evropskega tedna mobilnosti organizirale številne dogodke.

Že 17. leto zapored bo v akciji sodelovala ljubljanska občina. Med drugim bodo v tednu mobilnosti za motorni promet zaprli Slovensko cesto na odseku od Aškerčeve do Šubičeve ceste, kjer bodo pripravili ulični festival s športnim pridihom.

Na dan brez avtomobila, s katerim se tradicionalno zaključi evropski teden mobilnosti, pa bo uporaba avtobusov Ljubljanskega potniškega prometa brezplačna, prav tako parkiranje na parkiriščih P+R v upravljanju javnega podjetja Ljubljanska parkirišča in tržnice.

Tudi v Mariboru bodo v želji, da bi evropski teden mobilnosti čim bolj približali občanom, izvajali številne dejavnosti. Med drugim bodo z dijaki in študenti fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko spoznavali "elektromobilnost" ter premagovali naklon ceste za Tremi ribniki in razdaljo na Hipodromu v Kamnici.

Na Trgu svobode se bodo družili z invalidskimi in humanitarnimi organizacijami, se preizkusili na Ovirantlonu ter skupaj z domom Danice Vogrinec izvedli predavanje na temo trajnostne mobilnosti za aktivno in zdravo staranje.

V Novem mestu bodo med drugim izvedli preventivni dogodek na temo prometa in varnosti, ki ga pripravlja Javna agencija za varnost prometa. Obiskovalcem bodo na voljo številne demonstracijske naprave, ki so namenjene predstavitvi varne in nevarne udeležbe v prometu ter zavedanju pametne vožnje.

V Kopru bodo trajnostno mobilnost spodbujali tudi z nagrajevanjem. Udeleženci se lahko tako s pomočjo spletne aplikacije Bike prints vključijo v projekt Social Biking Challenge, kjer najbolj vztrajne čakajo nagrade, glavna med njimi je kolo.

V kampanji za spodbujanje uporabe javnega avtobusnega prevoza pa si lahko občani prislužijo letno vozovnico za koprski mestni in primestni promet.

Številne občine bodo v aktivnosti vključile tudi otroke

Da bi pomen trajnostne mobilnosti spoznali že najmlajši, bodo številne občine v svoje aktivnosti vključile tudi šole. Mnoge so že vključene v projekt Pešbus, v okviru katerega se učenci v šolo odpravijo peš v organiziranih skupinah po domišljeno začrtanih poteh in po stalnem urniku.

V Tržiču bodo skupaj s tamkajšnjimi osnovnimi šolami organizirali tudi park(irni) dan, kar pomeni, da bodo parkirna mesta začasno preuredili v javne površine.

Spodbuda k uporabi več različnih prevoznih sredstev še kako potrebna

Rezultati Sursovega raziskovanja o dnevni mobilnosti potnikov kažejo, da je spodbuda k uporabi več različnih prevoznih sredstev še kako potrebna, saj je bil na večini naših poti (95 odstotkov) uporabljen le en način premikanja. To je bilo na petini poti pešačenje, na drugih pa največkrat avtomobil.

Kadar sta bila na eni poti uporabljena dva načina premikanja, je bilo pri večini poti pešačenje kombinirano z nekim drugim prevoznim sredstvom - spet največkrat z avtomobilom. Slednjega bodo poskušale občine v čim večji meri iz prometa izločiti vsaj zadnji dan evropskega tedna mobilnosti.