c S
Cene nafte porasle 12.09.2018 08:28 Singapur, 12. septembra (STA) - Cene nafte so se v današnjem azijskem elektronskem trgovanju zvišale, s čimer so se po pojasnilih analitikov odzvale na novice o zmanjšanju zalog nafte v ZDA.

Cena teksaške lahke nafte, ki bo dobavljena oktobra, se je do opoldneva po singapurskem času podražila za 61 centov na 69,86 dolarja za 159-litrski sod. Novembrske terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent pa so se podražile za 30 centov na 79,36 dolarja, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

V torek zvečer je bila objavljena novica, da zasebni ameriški inštitut API predvideva, da so se zaloge surove nafte v ZDA prejšnji teden zmanjšale za 8,64 milijona sodov. Gibanje zalog v ZDA je v zadnjem času že večkrat pomembno vplivalo na cene nafte. Njihovo zmanjšanje namreč lahko nakazuje rast povpraševanja ali zmanjšanje ponudbe, to pa praviloma potiska cene navzgor.

Uradne podatke o stanju zalog nafte v ZDA bo ameriška vlada objavila danes popoldne. Analitiki tudi tu pričakujejo zmanjšanje številke, vendar le za dva milijona sodov.