c S
Tomažin večjih sprememb pri usmeritvah Pomurskih mlekarn ne načrtuje 12.09.2018 08:28 Murska Sobota, 12. septembra (STA) - Novi večinski lastnik in direktor Pomurskih mlekarn, avstralski poslovnež slovenskih korenin Anthony Tomažin, ne načrtuje večjih sprememb pri usmeritvah družbe, želi pa z izboljšavami utrditi podjetje kot enega od stebrov slovenske mlekarske industrije. Aktivnosti za kakšno dodatno investicijo v Sloveniji medtem Tomažin trenutno ne izvaja.

Tomažin, ki se je na direktorsko mesto zavihtel konec avgusta, potem ko je njegova družba RRC uradno postala 60,62-odstotna lastnica mlekarn, je za STA navedel, da so Pomurske mlekarne v prvem polletju poslovale podobno kot lani in da glede na tekoča gibanja ocenjuje, da bodo do konca leta uresničili letošnji poslovni načrt.

Ta je predvideval nekoliko višji obseg prihodkov in rezultatov poslovanja kot lani, ko je družba ustvarila nekaj manj kot 37,1 milijona evrov prihodkov, skoraj 1,1 milijona evrov bruto dobička iz poslovanja (EBITDA) in minimalnih 16.280 evrov dobička.

Kakšnih večjih sprememb pri usmeritvah družbe Tomažin ne načrtuje. Njegova vizija nadaljnjega razvoja Pomurskih mlekarn, ki so konec 2017 zaposlovale nekaj več kot 130 ljudi, sovpada z vizijo mlekarne, ta pa je, da družba ostane eden od nosilcev živilskopredelovalne industrije v severovzhodni Sloveniji in eden od stebrov slovenske mlekarske industrije, je navedel.

"Seveda pa bomo na osnovi podrobnejšega vpogleda v poslovanje poskušali izboljšati položaj družbe na trgu in rezultate. Pregledali bomo tudi obstoječe investicijske načrte ter jih prilagodili glede na možnosti družbe in ocene nujnosti vlaganj za doseganje začrtanih ciljev," je dodal.

Tomažin je pojasnil, da so se v RRC za lastniški vstop v Pomurske mlekarne - večinski lastniški delež so julija kupili od Delavske hranilnice oz. njene odvisne družbe DH-Storitve - odločili, ker je bila to zanimiva investicijska priložnost. Ocenjuje namreč, da ima slovensko mlekarstvo perspektive predvsem v kakovostni surovini in izdelkih, na čemer bodo gradili tudi strategijo nadaljnjega razvoja družbe.

Družba RRC je sicer med drugim tudi lastnica Žičnic Vogel, pred leti pa je ob tem kupila še 39 odstotkov Žičnic Kranjska Gora, a jih nato prodala družbi Skiways, ki je v lasti avstrijske družbe Bergbahnen Verditz Schwarzsee iz Beljaka ter treh italijanskih državljanov iz okolice priljubljenega južnotirolskega smučarskega središča Kronplatz. Tomažin ima po državi tudi druge aktivnosti, med drugim dva priljubljena lokala v središču Ljubljane.

Tomažin je dejal, da so odprti še za kakšno novo naložbo, čeprav trenutno ne potekajo nobene aktivnosti v tej smeri. Prioriteto dajejo razvoju družb, v katere so že vstopili, je pristavil.