c S
Poslanci SDS, NSi in SNS z zahtevo za sklic izredne seje DZ o davčnih ukrepih iz koalicijske pogodbe 12.09.2018 07:30 Ljubljana, 11. septembra (STA) - Poslanci SDS, NSi in SNS so na predsednika DZ Dejana Židana danes naslovili zahtevo za sklic izredne seje DZ, na kateri bi obravnavali predlog priporočil glede problematike "škodljivih in uničujočih ukrepov, ki so dogovorjeni v koalicijski pogodbi". Menijo, da ti ukrepi predstavljajo neposredno grožnjo slovenskemu gospodarstvu.

Omenjene tri poslanske skupine so prejšnji teden na Židana naslovile poziv za sklic izredne seje, vendar jim je novi predsednik DZ pojasnil, da to lahko skliče le na njihovo zahtevo, ki je podprta z ustreznim številom podpisanih poslancev. To so danes tudi storili.

"V poslanskih skupinah izpostavljamo, da koalicijska pogodba, o kateri so se dogovorile stranke LMŠ, SD, SMC, Levica, SAB in DeSUS, izhaja predvsem iz programske vizije in izhodišč stranke Levica. V njej se predvsem zanika dejstvo, da lahko samo uspešno gospodarstvo omogoči dovolj sredstev za delovanje socialne države," so navedli v zahtevi za sklic.

Med škodljivimi ukrepi navajajo zapisano v koalicijski pogodbi, da se bo osebne prihodke iz kapitala in rent vključilo v osnovo za odmero dohodnine, da se bo dvignilo prispevno stopnjo pokojninskega in invalidskega zavarovanja za delodajalce, in sicer do konca mandata v stopnji 0,8 odstotne točke dviga za delodajalce na leto; da se bo pripravilo in uvedlo davek na nepremičnine in premoženje, ki bo bolj obdavčil lastnike več in večjih nepremičnin.

Takšni ukrepi "tlakujejo pot v socialistični družbeno-ekonomski sistem, ki nikjer na svetu ni bil uspešen in je povsod, kjer je bil uveden, ljudem prinesel zgolj bedo in gorje, danes pa v svetu obstaja zgolj v državah kot so Venezuela, Severna Koreja in Kuba," so navedli.

Predlagatelji zahteve za sklic izredne seje menijo, da gre pri koalicijskih zavezah za neposredno grožnjo slovenskemu gospodarstvu ter s tem blaginji slovenskih državljanov in napredku slovenske družbe. Zato v sprejetje predlagajo sklep, da DZ vladi in koalicijskim strankam priporoči, da sprejmejo poziv predstavnikov gospodarskih organizacij k oblikovanju socialnega dialoga in se skupaj dogovorijo glede nove vsebine koalicijske pogodbe, ki ne bo uničevala in zavirala gospodarskega razvoja Slovenije.

Prav tako želijo, da DZ priporoči "funkcionarjem vladajoče koalicije, da se vzdržijo neresnic, zavajanj, groženj in žalitev uperjenih v slovenske podjetnike in nehajo ogrožati oziroma napadati gospodarski razvoj Slovenije in s tem blaginjo vseh državljanov".

Poslanci NSi pa so prejšnji teden v obravnavo vložili predloge novel zakona o dohodnini, zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju ter zakona o delovnih razmerjih.

"V NSi nas je zelo negativno presenetila napoved bodoče vlade, da bo davčne obremenitve za gospodarstvo in zaposlene povečala in tako še poslabšala slovensko poslovno okolje. Na vladne napovedi dodatnih bremen in nesprejemljivo radikalno govorico Levice smo se odzvali z vložitvijo štirih zakonov, ki so namenjeni zmanjšanju davčnih bremen za vse zaposlene ter splošnemu izboljšanju poslovnega okolja in delovnih pogojev," so zapisali v stranki, ki bo predloge podrobneje predstavila v sredo.