c S
Agrokor v sedmih mesecih z nekoliko več prihodki od načrtov 12.09.2018 07:30 Zagreb, 11. septembra (STA) - Skupina Agrokor je v sedmih mesecih leta ustvarila nekaj manj kot 13,5 milijarde kun (okoli 1,8 milijarde evrov) prihodkov, kar je šest odstotkov manj od načrtovanega, so danes sporočili iz družbe. Dobiček je dosegel 1,1 milijarde kun (približno 148 milijonov evrov), kar je tudi nekoliko več od predvidevanj.

Agrokor je danes na svojih spletnih straneh objavil redno mesečno poročilo o poslovanju, v katerem so navedli, da so v prvih sedmih mesecih vknjižili za 20,7 milijona kun več bruto dobička iz poslovanja (EBITDA), kot so načrtovali. V poročilo so vključili izide svojih 16 družb.

Pojasnili so, da je bila krepitev EBITDA večinoma posledica zvišanja dobičkonosnosti v trgovini na drobno, glede na to, da je trgovski del koncerna od začetka leta vsak mesec krepil svoje rezultate. Več kot polovica vseh prihodkov skupine sicer odpade na trgovino na drobno, najbolj pa se je izkazala trgovska veriga Konzum, ki je v sedmih mesecih ustvarila nekaj več kot pet milijard kun prihodkov oz. 0,4 odstotka več od načrtov.

Letošnji prihodki Konzuma so vseeno nekoliko slabši kot v sedmih mesecih lani, ko so dosegli 5,16 milijarde kun. Hkrati je bil Konzum na ravni EBITDA za 27 milijonov v minusu.

Od 10. aprila lani, ko je družbo prevzela izredna uprava, do konca julija letos je Agrokor zabeležil več kot milijardo kun operativnih stroškov, pri čemer je bila dobra polovica namenjena pravnim, finančnim in ostalim svetovalcem za prestrukturiranje družbe.

Izpostavili so, da se v družbi pripravljajo na implementacijo poravnave in da so v začetku septembra poslali odgovore na 92 pritožb na poravnavo, doseženo julija letos. Pričakujejo, da bo poravnava postala pravnomočna do konca letošnjega decembra, z njenim uveljavljanjem pa naj bi začeli 31. januarja prihodnje leto. Nova skupina naj bi tako zaživela s 1. marcem 2019, so še navedli v Agrokorju.