c S
EBRD še vedno zainteresirana za sodelovanje pri prodaji NLB 11.09.2018 15:11 Bled, 11. septembra (STA) - EBRD močno spodbuja privatizacijo slovenskih podjetij, ki bi še povečala privlačnost države za tuje vlagatelje, je v pogovoru za STA ob robu Blejskega strateškega foruma poudarila generalna direktorica EBRD za Srednjo in Jugovzhodno Evropo Charlotte Ruhe. Banka se tako še vedno zanima tudi za sodelovanje pri privatizaciji NLB.

Glede sodelovanja pri javni prodaji delnic NLB je Ruhejeva pojasnila, da so o tem v ponedeljek govorili z vladnimi predstavniki in izrazili velik potencialni interes. "Ponudbo moramo pregledati in jo oceniti z vidika našega investicijskega načrta. Naj pa poudarim, da je Slovenija v postopku zelo pomembne privatizacije in EBRD na splošno zelo podpira privatizacijo," je dejala.

O višini lastniškega deleža je po njenih besedah trenutno še prezgodaj govoriti. Spomnila je, da je bila Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD) že lani pripravljena sodelovati pri privatizaciji NLB, a je ta nato padla v vodo. "Zdaj moramo zadevo znova pregledati, saj so se nekateri dejavniki spremenili. Vsekakor pa menimo, da je privatizacija NLB ključen korak naprej za slovensko gospodarstvo, zato upamo, da jo bomo lahko podprli," je dejala.

Spletni portal Siol je konec julija poročal, da naj bi se EBRD s slovaško-češko finančno skupino J&T pogajala tudi o nakupu lastniškega deleža v Petrolu. J&T ima trenutno 12,8 odstotka delnic Petrola. Za delnico Petrola naj bi v EBRD ponujali 315 evrov. Ruhejeva zaradi dejstva, da Petrol kotira na borzi, teh navedb ni želela komentirati.

Je pa povedala, da se EBRD v Sloveniji ozira po različnih investicijskih priložnostih. V ponedeljek se je delegacija EBRD tako med drugim sestala z upravo skupine Sij, s katero so govorili o trenutnem sodelovanju in prihodnjih priložnostih. Ruhejeva je Sij označila za odličen primer uspešne privatizacije in izrazila upanje, da bosta strani še naprej uspešno sodelovali.

"Zanima nas tudi turistični sektor, sicer pa smo na splošno zelo dejavni v sektorju podjetij. Zasebnim lastnikom želimo olajšati pridobitev lastniškega nadzora nad podjetji, pri čemer ne želimo pomagati le velikim podjetjem, kot je Krka, temveč tudi manjšim. Trenutno se pogovarjamo tudi z Mariborom glede projektov zelene strategije mesta," je pojasnila.

Regionalni direktor EBRD ter vodja za Srednjo Evropo in Baltik Grzegorz Zielinski je ob tem poudaril, da bodo njihove dejavnosti še naprej vključevale tudi sodelovanje z drugimi deležniki, kot je civilna družba.

Ruhejeva je turistični sektor sicer navedla kot eno od področij, kjer bi Slovenija lahko dosegla dodatne izboljšave. Potencial turističnega sektorja bi po njenih besedah lahko še bolje izkoristili, če bi okrepili zasebno lastništvo v panogi.

Med ukrepi za povečanje privlačnosti Slovenije kot naložbenega okolja je Ruhejeva sicer med drugim navedla večjo transparentnost in pospešitev postopkov privatizacije. Predlagala je tudi dodatne ukrepe na področju zelenega gospodarstva, predvsem za bolj učinkovito rabo virov.

Zielinski je ob tem izpostavil, da bi obnovljivi viri energije lahko dobili pomembnejše mesto na seznamu prioritet Slovenije. "EBRD bi lahko pri povečevanju zmogljivosti obnovljivih virov energije, kot sta vetrna energija in biomasa, zagotovo pomagala," je poudaril.

Ruhejeva je pohvalila tudi sodelovanje s slovenskim finančnim ministrstvom, ki je EBRD povabilo k sodelovanju pri pripravi nekaterih reform. "Takšno vključevanje, ki ga financira podporna služba za strukturne reforme EU, je po našem mnenju dobra popotnica za prihodnje investicije," je še dejala.