c S
Po šestih letih pravdanja se je cerkniška komunala poravnala s starši umrlega dečka 11.09.2018 15:10 Ljubljana, 11. septembra (STA) - Cerkniško komunalno podjetje in zavarovalnica sta s starši dečka, ki je leta 2011 umrl po zapletih zaradi okužbe s kontaminirano vodo, že maja sklenila poravnavo. S tem so vse tri strani prehitele odločanje višjega sodišča o pritožbi na sodbo ljubljanskega okrožnega sodišča, ki je lani odgovornost za dečkovo smrt pripisalo komunali.

Še ne eno leto star deček je umrl zaradi bakterije E. coli, s katero naj bi se okužil z zaužitjem vode neposredno iz pipe 5. junija 2011. Kljub vsem naporom in zdravljenju, ki je trajalo dobra dva meseca, mu zdravniki niso mogli pomagati.

Okrožno sodišče je oktobra lani z vmesno sodbo odločilo, da je za smrt dečka odgovorno Javno podjetje Komunala Cerknica, ker da bi se od skrbnega upravljavca vodovoda pričakovalo, da tako onesnaženje zazna in pravočasno ukrepa.

V sodnem postopku se je namreč izkazalo, da je bilo zajetje Obrh, s katerega je prišla voda, pogosto oporečno. Samo nekaj mesecev prej se je iz njega s isto bakterijo okužilo več kot 200 ljudi. Nadpovprečno prekoračenje merila za vsebnost omenjene bakterije so le dva dneva potem, ko je vodo pil deček, izmerile tudi pristojne službe.

Komunalno podjetje je na drugi strani ves čas trdilo, da dečkove okužbe ni možno z ustrezno gotovostjo povezati s pitjem vode iz javnega vodovodnega omrežja, da so z vodovodnim sistemom ravnali z ustrezno skrbnostjo, do onesnaženja pa da je prišlo zaradi nepredvidljivega zunanjega vzroka, to je obilnega deževja.

Podjetje se je na sodbo okrožnega sodišča pritožilo, a višje sodišče o zadevi ni odločalo, saj je v postopku mediacije 10. maja prišlo do poravnave. O podrobnostih slednje po pisanju spletne strani Dela obe strani molčita, je pa znano, da je štiričlanska družina umrlega malčka od cerkniškega komunalnega podjetja in Zavarovalnice Triglav, pri kateri ima podjetje zavarovano odgovornost, terjala 88.000 evrov.