c S
Evropske borze nadaljujejo obotavljivo rast 11.09.2018 10:22 London, 11. septembra (STA) - Obotavljiva rast na pomembnejših borzah v Evropi se zahvaljujoč pozitivnim signalom iz ZDA danes nadaljuje. Pozornost vlagateljev je sicer še vedno namenjena temam, kot so trgovinski spori in protekcionizem, zato okrevanje temelji na majavih nogah.

Vlagatelji na ameriškem Wall Streetu so v ponedeljek povpraševali predvsem po delnicah transportnih družb in proizvajalcev čipov, ta trend pa se utegne danes nadaljevati v Evropi. Delnice proizvajalcev čipov se utegnejo poleg tega dražiti tudi na račun prevzema ameriškega proizvajalca polprevodnikov IDT s strani japonske družbe Renesas.

Večjih premikov tečajev sicer ni pričakovati, saj so vlagatelji pred zasedanji ameriške in evropske centralne banke v prihodnjih dneh z naročili zadržani. Poleg tega doslej ni bilo doseženega napredka v pogovorih med predstavniki ZDA in EU o umiritvi trgovinskega spora.

Indeks najpomembnejših podjetij v Evropi Eurostoxx 50 se je do okoli 10. ure zvišal za 0,04 odstotka in se giblje okoli 2211 točk.

V Frankfurtu je indeks DAX doslej pridobil 0,03 odstotka vrednosti, medtem ko v Parizu indeks CAC 40 beleži 0,12-odstotno rast. Izven območja evra se je v Londonu indeks FTSE 100 doslej znižal za 0,32 odstotka.

Opaznejše premike je opaziti pri tečaju evra, ki še povečuje v ponedeljek ustvarjene pribitke. Dopoldne je bilo treba na borzi v Frankfurtu za eno enoto skupne evropske valute odšteti 1,1632 dolarja, potem ko se je zjutraj njen tečaj še gibal pod 1,16 dolarja. Evropska centralna banka je v ponedeljek določila referenčni tečaj evra pri 1,1571 dolarja.

Na deviznih trgih je danes opaziti šibkost dolarja, kar daje zagon evru. Poleg tega ga dražijo tudi ponedeljkove izjave glavnega pogajalca EU za brexit Michela Barniera, ki pričakuje dosego soglasja pri pogajanjih o izstopu Velike Britanije iz povezave. S soglasjem bi se lahko izognili nenadzorovanemu brexitu, ki bi imel negativne posledice za gospodarstvo območja evra.

Na pomembnejših borzah v Aziji so se tečaji danes gibali neenotno. Borza v Tokiu je zabeležila 1,30-odstotno rast indeksa Nikkei. V Nasprotno se je v Hongkongu indeks Hang Seng znižal za 0,77 odstotka, v Šanghaju pa indeks Shanghai Composite za 0,18 odstotka. Pocenile so se tudi delnice v Južni Koreji, v povprečju za 0,24 odstotka. Na Tajvanu se je osrednji borzni indeks zvišal za 0,25 odstotka in v Avstraliji za 0,61 odstotka.