c S
Sedlarjevi glede na odločitev prvostopenjskega sodišča ne bo treba vrniti dobrih 700 evrov potnih stroškov 11.09.2018 07:26 Ljubljana, 10. septembra (STA) - Nekdanji namestnici predsednika protikorupcijske komisije Almi Sedlar glede na odločitev Delovnega in socialnega sodišča v Ljubljani ne bo treba vrniti 712 evrov potnih stroškov, povezanih z njeno službeno potjo v Pariz, kot je od nje zahtevala komisija, izhaja iz sodbe. Ta sicer še ni pravnomočna, saj se lahko komisija pritoži.

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) mora Sedlarjevi povrniti tudi njene stroške zaradi postopka na sodišču v višini dobrih 1200 evrov, je odločilo sodišče po glavni obravnavi konec avgusta.

"S tem se končuje še eden v nizu postopkov, ki jih je zoper mene kot nekdanjo namestnico neutemeljeno in na račun porabe proračunskih sredstev sprožil predsednik komisije Boris Štefanec," je za STA poudarila Sedlarjeva.

Ob tem se po njenih besedah znova zastavlja vprašanje, kako dolgo si bo oblast v Sloveniji še zatiskala oči pred ugašanjem Komisije za preprečevanje korupcije pod vodstvom Štefaneca.

"Po petih letih umiranja na obroke nekdaj ugledne institucije bi bil skrajni čas, da se predstavniki oblasti nehajo sprenevedati in z namenom vzpostavitve učinkovitejše in zaupanja vredne KPK takoj sprožijo postopek za razrešitev predsednika KPK ali pa nevzdržno stanje, ki Slovenijo vse bolj sramoti tudi v mednarodni skupnosti, nemudoma uredijo z zakonom," je poudarila. Zakon mora po njenih besedah predvideti jasnejše pogoje za razrešitev vodstva KPK, "ko ta funkcije ne opravlja v skladu z ustavo in zakonom".

Izkazalo se je, da sta bili ovadba, ki je bila že prej zavržena na tožilstvu, in tožba za povračilo potnih stroškov, ki naj bi jih nekdanja namestnica odtujila, neutemeljeni, je za STA pojasnil glavni tajnik Sindikata novinarjev Slovenije Iztok Jurančič. "Ob tem pa so se pokazale nepravilnosti in domačnost poslovanja na KPK," je dodal.

Na odziv KPK in pojasnilo, ali se bodo pritožili na sodbo, STA še čaka.

Okrožno državno tožilstvo je že maja zavrglo kazensko ovadbo, ki jo je KPK vložila zoper Sedlarjevo. S tem se je končal le eden od postopkov, ki jih je zoper Sedlarjevo sprožila KPK oziroma njen predsednik Štefanec.

KPK je ovadbo vložila zaradi suma ponarejanja pri vračilu akontacije gotovine v višini 1130 evrov, ki jo je Sedlarjeva od KPK dobila pred službeno potjo v Pariz oktobra leta 2014. Sedlarjeva je zatrjevala, da je denar po vrnitvi v Ljubljano vrnila.

KPK je sicer zaradi kraje dela gotovine, ki bi jo morala izplačati kot akontacijo zaposlenim za službene poti, policiji sprva ovadila nekdanjo računovodkinjo komisije, ker naj bi si ob navedenem prilastila še denar, ki ga je po vrnitvi z druge službene poti vrnil strokovni sodelavec KPK.

Zoper Sedlarjevo je Štefanec v isti zadevi vložil še tožbo ter uvedel postopek pred KPK. Od Sedlarjeve je preko sodišča zahteval vračilo denarja s službenega potovanja, čeprav je tudi pred mandatno-volilno komisijo DZ potrdil, da ga je vrnila.