c S
Do konkretnega trgovinskega dogovora EU in ZDA še dolga pot 11.09.2018 07:25 Bruselj, 10. septembra (STA) - Srečanje ameriškega trgovinskega predstavnika Roberta Lighthizerja in evropske komisarke za trgovino Cecilie Malmström danes v Bruslju se je končalo s sicer pozitivnimi, a zelo previdnimi in splošnimi sporočili. Do konkretnega trgovinskega dogovora je še dolga pot. "Za jesen ostaja še veliko dela," je ocenila komisarka.

Na obeh straneh so izpostavili, da gre za začetno fazo procesa, s katerim naj bi udejanjili julijski politični dogovor predsednika komisije Jean-Clauda Junckerja in ameriškega predsednika Donalda Trumpa.

Srečanje je bilo prva priložnost za udejanjenje julijskega dogovora, razpravljala sva o opredelitvi prioritet na obeh straneh ter o doseganju konkretnih rezultatov kratkoročno in srednjeročno, je po Twitterju pojasnila Malmströmova.

V uradu ameriškega trgovinskega predstavnika pa so po pogovorih v izjavi za javnost izpostavili, da so na "konstruktivnem" srečanju zagnali izvršno delovno skupino za izboljšanje trgovinskih odnosov med ZDA in EU ter naslovili vsa vprašanja iz julijske skupne izjave.

Predstavniki obeh strani bodo v prihodnjih tednih v tesnem stiku, je v tvitu še izpostavila Malmströmova in napovedala, da se bo z Lighthizerjem znova srečala konec meseca.

Na ameriški strani pa so še pojasnili, da se bodo oktobra strokovnjaki pogovarjali o zmanjševanju carinskih in necarinskih ovir, novembra pa naj bi na ministrski ravni dorekli več področij. Upajo zlasti na skorajšnje rezultate glede tehničnih ovir v trgovini.

Julijski dogovor Junckerja in Trumpa, ki je zagotovil trgovinsko premirje, je po političnem preboju zdaj treba preliti v konkreten dogovor. Vedoč, da bo to izjemno zahtevna naloga, so v Bruslju pred današnjim srečanjem močno zniževali pričakovanja.

Julijski dogovor predsednikov med drugim vključuje Trumpovo obljubo, da ne bo uvedel dodatnih carin na avtomobile, ter Junckerjevo obljubo, da bo EU povečala uvoz soje in utekočinjenega plina iz ZDA.

Eno ključnih odprtih vprašanj je, kaj narediti s kmetijstvom. ZDA vztrajajo, da to mora biti del pogajanj, kar pa EU pod pritiskom Francije zavrača, čeprav se dejansko pogovarja tako o soji kot o povečanju uvoza ameriške govedine.

Da bi ohranila krhko trgovinsko premirje, je Evropska komisija v minulih mesecih izvedla niz potez, pri katerih pa gre zlasti za komunikacijsko strategijo, ne za dejanske nove ukrepe.

Komisija je na primer v dveh ločenih sporočilih za javnost izpostavila podatke o izjemnem povečanju uvoza ameriške soje in krepitvi uvoza utekočinjenega plina iz ZDA v minulem letu ter zaprosila za mandat za povečanje kvote za uvoz govejega mesa brez hormonov iz ZDA.

Trump medtem nadaljuje besedne napade na EU, ki jo je konec avgusta neslavno primerjal s Kitajsko, s katero so ZDA že v pravi trgovinski vojni, češ da je EU skoraj tako škodljiva kot Kitajska, le da je manjša.