c S
V uvodu 13. Strateškega foruma Bled predvsem o izzivih brexita 11.09.2018 07:26 Bled, 10. septembra (STA) - Osrednji gost letošnjega Strateškega foruma Bled (BSF), glavni pogajalec EU za brexit Michel Barnier je danes menil, da je realistično, da bi dogovor z Veliko Britanijo o odhodu iz unije dosegli do začetka novembra. Predsednik Borut Pahor pa je tudi v luči brexita pozval k novim vizijam glede prihodnosti EU.

Pahor je v svojem uvodnem nagovoru ob odprtju BSF ocenil, da je EU v zastoju. "Opažamo jasen deficit vizije nadaljnje poglobitve EU, zato pa vse bolj jasno vidimo vračanje k nacionalnim politikam," je dejal. "Očitno je, da tisti, ki niso naklonjeni nadaljnji krepitvi EU, gredo naprej. Mi, ki smo za nadaljnjo krepitev, pa stojimo na mestu," je opozoril.

Če v razumnem času tisti, ki verjamemo v pomen EU za mir, varnost in blaginjo Evropejcev ne bomo dali neke vizije, skupne politične platforme za razvoj EU, za njeno renesanso, se lahko v naslednjih petih ali desetih letih evropska ideja znajde ne samo v razvoju, ampak tudi v zatonu, je opozoril slovenski predsednik.

Proevropska politika se po njegovih besedah preveč prilagaja nacionalistični. Ne ponuja pa alternative. Treba se bo izpostaviti, je dejal Pahor.

Glavni pogajalec EU za brexit Barnier je menil, da bi bilo glede na geopolitično situacijo bolje, če brexita sploh ne bi bilo. "A Velika Britanija se je odločila oditi in to odločitev moramo spoštovati," je dejal.

Barnier je v pogovoru z novinarjem Alijem Aslanom na panelu voditeljev pojasnil, da je treba dogovor o brexitu doseči v naslednjih šestih do osmih tednih, saj je treba potem zagotoviti še čas za ratifikacijo v britanskem parlamentu ter v Evropskem parlamentu in Svetu EU, če naj bi Velika Britanija marca prihodnje leto odšla na svoje.

To je po njegovih ocenah možno doseči, zaenkrat pa so zaključili "nekje 85 odstotkov" dogovora, je povedal.

Pogajanja z Londonom je opisal kot težka in kompleksna, a je zanikal kritike, da je v pogajanjih z Britanci "pretrd". "Oni zapuščajo EU, ne zapušča EU Velike Britanije. Gre za to, da je treba spoštovati pravila enotnega trga," je poudaril.

Ne gre, da bi Britanci iz enotnega trga vzeli samo nekatere stvari, drugih pa ne. "Ne moreš imeti svobodnega pretoka blaga, ne da bi imel tudi svobodnega pretoka ljudi," je ponazoril Barnier in poudaril, da so "pravila enaka za vse".

Izpostavil pa je še, da so pogajanja o brexitu "negativna pogajanja", kjer ne bo nihče zmagal. "Gre za situacijo 'lose-lose' in nobene dodane vrednosti ne bo iz tega," je še dejal Barnier.

Potek pogajanj je predstavil tudi Pahorju ter odhajajočemu premierju Miru Cerarju in predsedniku DZ Dejanu Židanu. Z glavnim pogajalcem so se srečali tudi člani odborov DZ za zadeve EU in za zunanjo politiko.

Kot je v izjavi medijem pred odprtjem strateškega foruma na Bledu povedal Cerar, je bilo srečanje z Barnierjem zelo vsebinsko. "Veseli me, da imamo dobrega, čvrstega pogajalca na strani sedemindvajseterice," je dejal. Barnierju pa je ponovil svoje stališče, da mora biti pogajalska pozicija EU čvrsta.

Hkrati je Cerar dodal, da je zelo pomembno, da Slovenija ob tem, da je zanesljivo odgovorna članica EU, stori vse, da bo odnos z Veliko Britanijo prijateljski, da bo sodelovanje še naprej dobro.

Cerar je nato tudi v svojem otvoritvenem govoru opozoril na pomembne odločitve, ki čakajo Evropo, med drugim tudi glede brexita. Ob tem je izrazil upanje, da se bodo evropski voditelji osredotočili na to, kako EU narediti boljšo, močnejšo in enotnejšo. "Le tako smo lahko kot Evropa resnični igralec v neusmiljeni globalni areni in premoščamo delitve našega časa," je dejal Cerar.

Zagotovil je, da bo Slovenija še naprej po svojih najboljših močeh prispevala k tem ciljem.

Zunanji minister, ki opravlja tekoče posle, Karl Erjavec, je v svojem nagovoru pozval predvsem k dialogu. "Zaupanje, dialog in kompromis niso vedno preprosti, vendar so edini način, da nas povežejo," je poudaril.

Napovedal je, da bodo na letošnjem forumu, ki se bo nadaljeval še v torek in ki je posvečen premoščanju razlik, razpravljali o nekaterih najbolj perečih vprašanjih, ki nas razdvajajo. "Vedno pravimo, da je današnji svet tesno povezan, vendar se zdi, da je tako preprosto pozabiti skupne ideje, vrednote in želje," je dejal.

Izrazil je zadovoljstvo, da je letošnji BSF že 13. zapored. Poudaril je, da je bilo leta 2012 na forumu 400 sodelujočih, danes pa jih je 1200.

Tudi Cerar je vesel, da letošnji 13. blejski forum podira rekorde v udeležbi. "Zbrani so intelektualci, tudi politiki z različnih celin. To je izredno dober signal, da Slovenija tudi s tem forumom ostaja pomembna na svetovnem zemljevidu," je dejal Cerar.

Kar zadeva bodočo zunanjo politiko, pa bo Cerar, ki naj bi prevzel položaj zunanjega ministra, poskrbel za to, da bo Slovenija še vedno zelo odgovorna članica EU, evroatlantskih in drugih organizacij in zavezništev. Posebej je izpostavil prizadevanja za čimprejšnjo vključitev držav Zahodnega Balkana v družino EU.

Na to je spomnil tudi predsednik Pahor. "Šibka EU se ne bo mogla širiti na Zahodni Balkan," je opozoril.

Pahor pa je bil kritičen tudi do Evropske komisije, ker ni priznala odločbe arbitražnega sodišča o meji med Slovenijo in Hrvaško. "Zakaj bi se države na Balkanu trudile, da dosežejo dogovor o odprtih vprašanjih, če jim takih dogovorov ni potrebno spoštovati?" se je ob tem vprašal.