c S
Finančni sklad Alfi in Deutsche Bank odkupila del terjatev do skupine Tuš 11.09.2018 09:16 Ljubljana, 11. septembra (STA) - Slovenski finančni sklad Alfi je po neuradnih informacijah v sodelovanju z Deutsche Bank od Addiko Banke in Bawaga uspešno odkupil okoli 14 odstotkov terjatev do skupine Tuš holding, kar v nominalni vrednosti predstavlja okoli 36 milijonov evrov, poroča Dnevnik. Del terjatev je že prej odkupil tudi britanski sklad Anacap Financial Partners.

Britanskemu finančnemu skladu Anacap Financial Partners je v sodelovanju z Elements Capital Partners pred časom uspel nakup osmih odstotkov terjatev do skupine od Nove KBM, kar v nominalni vrednosti predstavlja približno 21 milijonov evrov, še poroča omenjeni časnik.

Kot kaže, se bosta Alfi in Anacap tako potegovala za nakup vseh razpoložljivih terjatev do skupine. Te so sicer skupaj znašale dobrih 260 milijonov evrov.

Po poročanju Dnevnika je eden od scenarijev, ki se je omenjal v zadnjem času, da če Abanka, lastnica dobrih 20 odstotkov terjatev do skupine Tuš, teh v kratkem ne bo prodala Alfiju, slednji ne bo odkupil niti terjatev od vseh preostalih bank upnic, ki naj bi jih sicer bile pripravljene prodati.

Po neuradnih informacijah časnika so takšno odločitev v Alfiju, ki ga prek družbe Roblek upravljata Bojan Kunovar in Matjaž Filipič, lastnika bolj poznane družbe KF Finance, sprejeli, ker brez terjatev, ki jih ima v lasti Abanka, ne bi uspeli pridobiti več kot treh četrtin vseh terjatev in s tem vpliva na ključne odločitve skupine Tuš.

Alfi naj bi bil pripravljen za nakup preostalih terjatev odšteti nekoliko manj kot sto milijonov evrov. Pri tem naj bi se ponudbe posameznim bankam, odvisno od kakovosti zavarovanja, razlikovale, znašale pa naj bi med 10-odstotno in 90-odstotno nominalno vrednostjo terjatev. Ali so sprejeli odločitev o prodaji terjatev, v Abanki v ponedeljek za Dnevnik niso pojasnili.