c S
Na Bledu o vplivu novih tehnologij na kulturni turizem 11.09.2018 07:57 Ljubljana, 11. septembra (STA) - V okviru Strateškega foruma Bled se bo danes odvil panel o turizmu, posvečen vprašanju vpliva novih tehnologij na kulturni turizem. Uvedba novih tehnologij v slovensko turistično ponudbo bo prispevala k uresničevanju vizije o Sloveniji kot butični destinaciji za petvezdična doživetja, je prepričan gospodarski minister Zdravko Počivalšek.

Osrednja tema Strateškega foruma Bled je letos preseganje razlik, zato sta ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo in Slovenska turistična organizacija (STO) turistični panel posvetila kulturnemu turizmu kot pomembnemu povezovalcu ljudi.

"Kulturni turizem je danes eden pomembnejših in najhitreje rastočih globalnih turističnih produktov, kultura pa nepogrešljiv del turistične ponudbe vsake destinacije," je pred panelom poudarila direktorica STO Maja Pak. Slovenija je ta turizem umestila med ključne turistične produkte v strategiji razvoja panoge do leta 2021. Kultura je tudi nosilna tema promocijskih aktivnosti STO za letošnje in prihodnje leto.

"Vse tesnejša povezanost turizma in kulture prispeva k dvigu konkurenčnosti turističnih destinacij. Pojav novih 4.0 tehnologij omogoča zanimiva in interaktivna kulturna doživetja ter izboljšuje neposredno dostopnost do številnih produktov kulture v posamezni destinaciji," pa je menil minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Počivalšek.

Slovenija ima na področju povezovanja tehnologije s turizmom in kulturno dediščino velik potencial. "Smo dežela startupov, tudi na področju tehnologije podatkovnih blokov smo se odlično izkazali," je v pogovoru za STA pred panelom izpostavila Pakova. "Tukaj je še veliko možnosti, da doprinesemo k odličnim produktom in s tem tudi k ohranjanju turizma in kulturne dediščine."

Ob tem pa se je navezala na misel pokojnega ustanovitelja ameriškega tehnološkega velikana Apple Steva Jobsa in poudarila, da moramo izhajati iz izkušnje turista, ki je lahko podprta z odlično tehnologijo, ne pa obratno. "Tehnologija ne sme nadvladati nad vsebino."

Udeležence panela bo danes med drugim nagovoril tudi izvršni direktor Svetovne turistične organizacije (UNWTO) Manuel Butler, spoznali bodo nekatere primere dobre prakse ter se seznanili s projektom Virtualni Noordung, ki so ga razvili v Noordung centru - Centru vesoljskih tehnologij Vitanje.

V okviru poslovnega dela Strateškega foruma Bled se bo danes sicer odvil tudi AmCham Business Leaders Club zajtrk. Dogodek, ki ga pripravlja ameriška gospodarska zbornica v Sloveniji AmCham Slovenija, je namenjen razpravi o sooblikovanju digitalne prihodnosti dela. Govorci se bodo spraševali, kako premostiti razkorak med ljudmi in tehnologijo.