c S
Bled še danes gosti 13. strateški forum 11.09.2018 07:57 Bled, 11. septembra (STA) - Na Bledu se bo danes z razpravo o evropski prihodnosti Zahodnega Balkana končal 13. Strateški forum Bled (BSF), eden najpomembnejših zunanjepolitičnih dogodkov v Sloveniji ter odmevno stičišče politikov, gospodarstvenikov in predstavnikov akademske srenje. Letošnji forum je posvečen premoščanju razlik.

Udeleženci bodo drugi dan foruma razpravljali tudi o enotnosti Evropske unije, mediaciji, prihodnosti Mednarodnega kazenskega sodišča, kibernetski varnosti, digitalni tehnologiji, podnebnih spremembah in varnostni dinamiki.

Prvi dan foruma je ob udeležbi glavnega pogajalca EU za brexit Michela Barnierja zaznamovala razprava o skorajšnjem izstopu Velike Britanije iz unije. Barnier je na panelu voditeljev dejal, da bi dogovor z Veliko Britanijo o odhodu iz unije lahko dosegli do začetka novembra.

Letošnji forum je sicer ponudil kar 24 razprav, kar je največ doslej. Panelisti na njih iščejo odgovore na številna vprašanja glede razkorakov, ki se več kot očitno poglabljajo v družbi tako glede svetovnonazorskih in političnih pogledov kot tudi na tehnološkem področju, v gospodarskem razvoju in drugod.

Organizatorji dajejo letos večjo pozornost vsebini kot pa visokim gostom, a ne glede na to ostaja BSF eden najpomembnejših forumov v regiji, ki se ga udeležujejo številni politiki, gospodarstveniki in predstavniki civilne družbe in akademskega sveta. Na Bledu se je zbralo okoli 1200 gostov iz več kot 60 držav.

Med vidnejšimi gosti so poleg glavnega pogajalca za brexit prišli še štirje zunanji ministri in deset drugih ministrov ali njihovih namestnikov ter več predstavnikov mednarodnih organizacij ali drugih združenj in ustanov.