c S
Turška gospodarska rast v drugem trimesečju počasnejša 10.09.2018 11:46 Ankara, 10. septembra (STA) - Turško gospodarstvo je v drugem trimesečju v primerjavi s predhodnim beležilo 0,9-odstotno rast bruto domačega proizvoda (BDP), kar je počasnejše od rasti v prvem četrtletju, ki je dosegla 1,5 odstotka. Po mnenju analitikov se bo turška gospodarska rast ob velikem padcu lire še upočasnila, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na letni ravni se je turški BDP v drugem četrtletju okrepil za 5,2 odstotka, kar je manj od pričakovanj analitikov, ki so napovedovali 5,3-odstotno rast.

Gospodarsko rast so med aprilom in junijem poganjali sektor storitev, industrija in gradbeništvo, okrepil se je tudi izvoz, kažejo danes objavljeni podatki turškega statističnega urada. V danes objavljenih podatkih se sicer še ne odraža povsem padec vrednosti lire, ki je v zadnjem mesecu dni izgubila 20 odstotkov.

Analitiki pričakujejo, da se bo gospodarska rast v Turčiji še ohladila, nekateri dopuščajo tudi možnost, da država zdrsne v recesijo.