c S
Mestne občine za sofinanciranje iz mehanizma CTN izbrale 17 projektov 10.09.2018 07:10 Ljubljana, 07. septembra (STA) - Skupščina Združenja mestnih občin Slovenije (ZMOS) je potrdila seznam projektov s področja trajnostne mobilnosti, ki bodo sofinancirani z mehanizmom celostnih teritorialnih naložb (CTN). Na seznam so občine uvrstile 17 projektov v skupni vrednosti 13,8 milijona evrov. Višina sofinanciranja projektov sicer znaša do 85 odstotkov upravičenih stroškov.

Kot so sporočili z ZMOS, predvidena vrednost sofinanciranja iz mehanizma CTN znaša 7,8 milijona evrov, od tega 6,6 milijona evrov iz evropskega kohezijskega sklada in 1,2 milijona evrov sredstev iz državnega proračuna. Mestne občine bodo za izvedbo projektov prispevale še šest milijonov evrov lastnih sredstev.

Z izbranimi projekti nameravajo spodbujati trajnostno mobilnost v urbanih središčih. Mestne občine bodo s projekti urejale in dograjevale mestne kolesarske mreže in površine za pešce. Naložbe bodo izvedli tudi na področju mestnega javnega potniškega prometa, med drugim bodo v Celju uredili novo P+R parkirišče.

Na ZMOS so pojasnili še, da mora ustreznost postopka izbora operacij preveriti ministrstvo za infrastrukturo, nato bodo vlagatelji vloge dopolnili v okviru postopka neposredne potrditve operacij.