c S
Vestagerjeva na obisku v Zagrebu o usodi skupine Uljanik 10.09.2018 07:10 Zagreb, 07. septembra (STA) - Evropska komisarka za konkurenčnost Margrethe Vestager se je danes v Zagrebu srečala s hrvaškim premierjem Andrejem Plenkovićem in pristojnimi hrvaškimi ministri, s katerimi se je pogovarjala o stanju v največji hrvaški ladjedelniški skupini Uljanik. Z gostitelji je soglašala, da je predlagani načrt prestrukturiranja potrebo dodelati.

Hrvaški minister za gospodarstvo Darko Horvat je po srečanju z Vestagerjevo novinarjem dejal, da načrt prestrukturiranja, ki ga je uprava Uljanika poslala v oceno Evropski komisiji konec julija, ni prepričal niti uradnikov v Bruslju niti hrvaške vlade. Kot je pojasnil, želi biti Evropska komisija prepričana, da prestrukturiranje ne bo kršilo pravil konkurence, zato pa je načrt treba dodelati.

S Horvatom je pred novinarje stopila tudi Vestagerjeva, ki je dejala, da se v Bruslju zavedajo pomembnosti ladjedelništva na Hrvaškem, a si želijo načrt, ki bo zagotovil dolgoročno poslovanje družb, je poročal hrvaški radio. Kot obetavna je izpostavila prizadevanja hrvaške vlade, da bi odgovorno porabila denar davkoplačevalcev za reševanje ladjedelnic. Potrdila je, da v Bruslju preučujejo načrt prestrukturiranja, a ni povedala, kdaj bi lahko komisija podala končno oceno.

Horvat je še ocenil, da bodo potrebna dodatna prizadevanja in čas, da bi oblikovali model prestrukturiranja, ki bo sprejemljiv za Evropsko komisijo. Ta mora prižgati zeleno luč za prestrukturiranje skupine Uljanik, ki ima v svoji sestavi ladjedelnici v Pulju in na Reki. Horvat je ponovil, da si bo vlada prizadevala, da se bosta obe ladjedelnice na koncu uspešno konkurirali na ladjedelniškem trgu.