c S
Celjsko okrožno sodišče nad štorskimi Valji uvedlo prisilno poravnavo 10.09.2018 09:09 Štore, 10. septembra (STA) - Celjsko okrožno sodišče je nad štorskim podjetjem proizvodnje valjev in ulitkov Valji na predlog ljubljanske družbe za upravljanje alternativnih investicijskih skladov Elements Skladi uvedlo prisilno poravnavo. Za prisilnega upravitelja je imenovalo Miho Mušiča, je razvidno iz objave na spletnih straneh Ajpesa.

Višina terjatve upnika Elements Skladi je konec leta 2017 znašala 7,2 milijona evrov, štorski Valji pa so bili upniku do konca julija letos dolžni poravnati skoraj 840.000 evrov po pogodbi o finančnem prestrukturiranju, vendar podjetje tega ni storilo.

Zato se je družba Elements Skladi odločila, da na sodišče vloži predlog za uvedbo prisilne poravnave. Upnik napoveduje, da bo načrt finančnega prestrukturiranja predvidoma vseboval prestrukturiranje tako navadnih kot tudi zavarovanih terjatev.

Iz revidiranega poslovnega poročila za leto 2017 izhaja, da so Valji lani ustvarili 3,5 milijona evrov čiste izgube, medtem ko so imeli leto prej dobiček v višini nekaj več kot 392.000 evrov. Lanski čisti prihodki so znašali 19,4 milijona evrov, leta 2016 pa 22,5 milijona evrov.

Kot je v omenjenem poročilu zapisal direktor družbe Ivan Štrlekar, je bilo leto 2017 za njihovo podjetje težko in spremenljivo. Prva polovica leta je bila relativno uspešna, medtem ko so se v drugi polovici leta pojavili izraziti problemi likvidnosti, ki so se odražali v zmanjšanju produktivnosti in negativnem poslovnem izidu.

"Družba je v letu 2017 izvajala finančno prestrukturiranje in ga konec leta tudi uspešno zaključila. V lastništvo in poslovno upravljanje je vstopil družbenik, Elements Skladi. S prihodom novega lastnika, ki ima 53,13-odstotni lastniški delež, njegove dokapitalizacije in sklenitve novih kreditnih odnosov se je zmanjšala stopnja zadolženosti in povečala so se lastna sredstva, kar bo imelo pozitivne učinke v prihodnje," je zapisal Štrlekar.

V Valjih, ki zaposluje okrog 300 delavcev, je sicer aprila prišlo do izlitja 30 ton taline temperature 1500 stopinj Celzija, škode pa je bilo za več 100.000 evrov.