c S
Celjska občina v gradnjo plinske polnilnice 10.09.2018 07:15 Celje, 09. septembra (STA) - Celjska občina je na podlagi gradbenega dovoljenja v naselju Trnovlje začela z gradnjo polnilnice za stisnjen zemeljski plin. Pogodbena dela, ki so ocenjena na dobrih 795.000 evrov, izvaja ljubljansko podjetje NRG skupaj s celjsko družbo Simes in podizvajalci, so sporočili z občine.

Po navedbah celjske občine morajo biti dela zaključena do sredine letošnjega decembra, saj nameravajo v Celju januarja prihodnje leto uvesti javni potniški promet. Ob tem so spomnili, da so kupili 10 srednje velikih avtobusov na stisnjen zemeljski plin, ki bodo po zelo ugodnih cenah vozili na petih linijah in center mesta povezovali z večjimi stanovanjskimi naselji.

Polnilna postaja za stisnjen zemeljski plin ne bo namenjena samo avtobusom, temveč tudi drugim uporabnikom. V številnih evropskih državah, pa tudi drugod po svetu, uporaba stisnjenega zemeljskega plina v prometu močno narašča. V primerjavi z drugimi pogonskimi gorivi je namreč cena stisnjenega zemeljskega plina bistveno nižja, najpomembneje pa je, da so vozila s takšnim motorjem okolju prijaznejša.

Motor na metan v primerjavi z motorjem na bencin spusti v zrak do 25 odstotkov manj ogljikovega dioksida, do 75 odstotkov manj ogljikovega monoksida ter do 60 odstotkov manj ogljikovodikov, dušikovih oksidov in žveplovega dioksida, medtem ko trdih delcev PM10 v izpustu skorajda ni. Vozila na stisnjen zemeljski plin so zaradi vsega naštetega dobra alternativna rešitev za zmanjšanje obremenitve okolja s toplogrednimi plini in trdimi delci, za kar si v Celju zelo prizadevajo, navajajo na občini.

Čeprav je osebne avtomobile na stisnjen zemeljski plin na evropskem trgu mogoče kupiti že od leta 1994, zanje dolgo časa ni bilo velikega zanimanja zaradi pomanjkljive infrastrukture. V zadnjih letih število polnilnic v tujini strmo narašča, živahnejša je tudi gradnja tovrstne infrastrukture v Sloveniji.

Trenutno imamo v Sloveniji štiri javne polnilnice, in sicer dve v Ljubljani ter po eno v Mariboru in na Jesenicah. Celjska polnilnica bo torej že peta v Sloveniji in bo tehnološko najsodobneje opremljena. Primerno bo umeščena v prostor in bo obratovala brez zaposlenih.

Polnjenje vozil bo v prvi fazi omogočeno na dveh polnilnih mestih, vsa vgrajena tehnološka oprema pa bo omogočala možnost vgradnje dodatnih dveh polnilnih mest. Poleg tega bo polnilna postaja opremljena z vsemi potrebnimi inštalacijami za kasnejšo dograditev dveh hitrih električnih polnilnic za osebna vozila.

Obratovanje polnilnice bo nadzorovano iz novega nadzornega centra Energetike, ki bo zagotovila tudi 24-urno dežurno službo. Plačila natočenega stisnjenega zemeljskega plina bodo brezgotovinska z uporabo plačilnih kartic v sistemu Bankart.