c S
V večini obrtnih poklicev pomanjkanje delavcev 10.09.2018 07:27 Ljubljana, 09. septembra (STA) - Pomanjkanje delovne sile vse bolj občutijo tudi slovenski obrtniki. Povpraševanje po delavcih je večje od ponudbe v skoraj vseh obrtnih poklicih z izjemo frizerjev, vrtnarjev in cvetličarjev, so za STA pojasnili v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS). Vlado pozivajo k sistemskim rešitvam.

V Sloveniji so med drugim iskani oblikovalci kovin - orodjarji, mizarji, kuharji, natakarji in strugarji. Pomanjkanje usposobljene delovne sile občutijo tudi gradbinci in prevozniki.

Glede na gospodarsko aktivnost, ki se zadnja leta krepi, je pomanjkanje kadrov še toliko bolj pereče. Dela oziroma povpraševanja po izdelkih in storitvah je veliko, problem pa je, ker ni dovolj usposobljenega kadra, opozarjajo v OZS.

"Velikokrat se sliši, da je obrtni poklic manjvreden, pa ni tako. Danes so to najbolj iskani poklici," je na torkovi predstavitvi letošnjega Mednarodnega obrtnega sejma (Mos) v Celju poudaril predsednik OZS Branko Meh.

Kot so izpostavili v zbornici, Slovenija potrebuje sistemske rešitve te težave, "sicer obeti niso dobri". Nujno je treba spodbuditi mlade in njihove starše, da bi se v večjem številu odločali za obrtne poklice, opozarjajo.

Spomnili so, da so bili v OZS dejavni pri ponovni uvedbi vajeniškega sistema, a se za vajeništvo odloča le malo mladih. Težava je v nezadostni promociji vajeništva in obrtnih poklicev med mladimi, menijo v zbornici, ki ima tudi odbor za izobraževanje.

Ta se z omenjeno problematiko intenzivno ukvarja. Tudi na letošnjem Mosu, ki se začenja v torek, bodo pripravili t. i. ulico obrti, na kateri bodo v živo predstavljali obrtne poklice mladim in njihovim staršem. Letos bodo predstavili 14 poklicev, so še pojasnili v OZS.