c S
Na Bledu se začenja že 13. strateški forum 10.09.2018 09:39 Bled, 10. septembra (STA) - V gorenjskem biseru se danes začenja že 13. Strateški forum Bled (BSF), eden najpomembnejših zunanjepolitičnih dogodkov v Sloveniji ter odmevno stičišče politikov, gospodarstvenikov in predstavnikov akademske srenje. Letos bo forum posvečen premoščanju razlik.

Dvodnevni forum bo letos ponudil kar 24 razprav, kar je največ doslej. V teh razpravah naj bi se posvetili iskanju odgovorov na številna vprašanja glede razkorakov, ki se več kot očitno poglabljajo v družbi tako glede svetovnonazorskih in političnih pogledov kot tudi na tehnološkem področju, v gospodarskem razvoju in drugod.

Letos nameravajo organizatorji dati večjo pozornost vsebini kot pa visokim gostom, a ne glede na to ostaja BSF eden najpomembnejših forumov v regiji, ki se ga udeležujejo številni politiki, gospodarstveniki in predstavniki civilne družbe in akademskega sveta. Tudi letos pričakujejo okoli 1000 gostov iz več kot 60 držav.

Od tujih gostov bo letos v ospredju zagotovo glavni pogajalec EU za brexit Michel Barnier, ki bo danes tudi glavni gost otvoritvenega panela voditeljev. Sicer na Bled prihajajo še štirje zunanji ministri in deset drugih ministrov ali njihovih namestnikov ter več predstavnikov mednarodnih organizacij ali drugih združenj in ustanov.

Forum se bo ob 14. uri začel z nagovori odhajajočih zunanjega ministra Karla Erjavca in premierja Mira Cerarja. Nato bo pred nastopom Barnierja udeležence nagovoril tudi predsednik republike Borut Pahor. Na Bledu bo sicer tudi predsednik bodoče slovenske vlade Marjan Šarec, ki bo po napovedih tudi opravljal dvostranska srečanja s tujimi gosti.