c S
Eurostat potrdil 0,4-odstotno rast v prvem četrtletju 07.09.2018 11:52 Luxembourg, 07. septembra (STA) - Evropski statistični urad Eurostat je danes potrdil, da se je gospodarska rast v letošnjem drugem četrtletju tako v območju z evrom kot v EU v primerjavi s predhodnim četrtletjem okrepila za 0,4 odstotka. V Sloveniji je bila rast še enkrat višja od povprečja, namreč 0,8-odstotna.

Pozitiven prispevek h gospodarski rasti je imela po podatkih Eurostata končna potrošnja gospodinjstev - med aprilom in junijem se je v območju z evrom povečala za 0,2 odstotka, v celotni EU pa za 0,3 odstotka. Bruto investicije v osnovna sredstva so se okrepile za 1,2 odstotka tako v državah z evrom kot v vseh 28 državah članicah povezave. Izvoz se je povečal za 0,6 oz. 0,2 odstotka, medtem ko je uvoz porasel za 1,1 oz. 0,9 odstotka.

Tudi v prvem letošnjem četrtletju je bila gospodarska rast tako v EU kot v območju z evrom 0,4-odstotna, v Sloveniji pa celo 0,5-odstotna.

Z najvišjo rastjo v primerjavi s predhodnimi tremi meseci se lahko v drugem četrtletju 2018 pohvalijo Malta (+1,9 odstotka) ter Estonija in Romunija (po +1,4 odstotka), medtem ko so države z najnižjimi stopnjami rasti Danska, Grčija, Francija in Italija (po +0,2 odstotka).

Na letni ravni je bila gospodarska rast v letošnjem drugem četrtletju po sezonsko prilagojenih podatkih tako v območju z evrom kot v celotni EU 2,1-odstotna. V Sloveniji se je obseg bruto domačega proizvoda v tej primerjavi okrepil za 4,3 odstotka.