c S
Italijani tik pred zdajci dosegli dogovor z ArcelorMittalom glede prevzema Ilve 07.09.2018 10:00 Rim, 07. septembra (STA) - Največji jeklarski koncern na svetu ArcelorMittal bo po sklenitvi dogovora s sindikati prevzel italijansko podjetje Ilva, je sporočil italijanski minister za industrijo Luigi Di Maio. Prevzem italijanskega jeklarja je v teku od lani, a je Di Maio v luči nove populistične vlade grozil, da bo posel preprečil.

"Po več kot 18 urah pogajanj in dolgemu boju delavcev, so njihovi predstavniki izpogajali boljše pogoje, tako je da je bil končni dogovor dosežen," je Di Maio povedal novinarjem.

V okviru dogovora bo ArcelorMittal obdržal 10.700 zaposlenih v Ilvi, in ne 10.100, kot je bilo načrtovano. Hkrati se je koncern zavezal k bolj podrobnemu spremljanju in nadzorovanju onesnaževanja okolja, je dodal minister, ki je v Rimu gostil pogajanja med koncernom in predstavniki zaposlenih v Ilvi.

Ilva je nekdaj veljala za največjega evropskega jeklarja, a je poslovanje v zadnjih letih zdrsnilo v rdeče številke, podjetju pa je grozilo zaprtje.

Leta 2012 je sodišče celo odredilo zaprtje tovarne zaradi strupenih izpustov, ki so jih povezovali tudi z rastjo števila obolelih za rakom v območju proizvodne v Tarantu. Vlada je nato odločitev sodišča spremenila, s čimer se je želela izogniti odpuščanjem, saj v regiji vlada visoka stopnja brezposelnih. Ilvo sicer od leta 2015 obvladuje italijanska vlada.