c S
Strateški forum Bled letos v iskanje načinov za premagovanje razlik 07.09.2018 09:06 Bled, 07. septembra (STA) - Prihodnji ponedeljek se bo začel 13. Strateški forum Bled (BSF), eden najpomembnejših zunanjepolitičnih dogodkov v Sloveniji ter odmevno stičišče politikov, gospodarstvenikov in predstavnikov akademske srenje. Letos se bodo posvetili iskanju načinov za preseganje razlik v svetu, ki se, kot se zdi, na mnogih ravneh le povečujejo.

Zdaj že tradicionalni blejski forum bo v svoji 13. izdaji v ponedeljek in torek ponudil kar 24 razprav, kar je največ doslej. V teh razpravah naj bi se posvetili iskanju odgovorov na številna vprašanja glede razkorakov, ki se več kot očitno poglabljajo v družbi tako glede svetovnonazorskih in političnih pogledov kot tudi na tehnološkem področju, v gospodarskem razvoju in drugod. Namesto od premikanja k poenotenju sveta se pojavljajo celo alternativna dejstva.

"Kako vemo, da je tisto, kar vidimo, resnično in ne le posledica subjektivnega zaznavanja? Kako naj premostimo razlike, če se naši pogledi razlikujejo?" sta dve izmed delovnih vprašanj, ki sta si jih kot rdečo nit razprav zastavila organizatorja letošnjega BSF - zunanje ministrstvo in Center za evropsko prihodnost (CEP).

S forumom želijo predvsem spodbuditi javno razpravo o iskanju treh ključnih "mostov" - od mosta med političnimi procesi in gospodarstvom do mosta med regijami in svetom ter medgeneracijskega mosta z mladimi.

"Mostove je težje graditi, kot jih podirati. Je pa naloga forumov, kakršen je BSF, da v trenutku, v katerem je svet, ponujajo razprave, v katerih je mogoče najti odgovore na tovrstna vprašanja," je v pogovoru za STA dejal generalni sekretar BSF Peter Grk.

Letos nameravajo organizatorji tudi sicer dati večjo pozornost vsebini kot pa visokim gostom, ki so v preteklosti včasih celo zasenčili dobre in vsebinske razprave na forumu. Ne glede na to pa ostaja BSF eden najpomembnejših forumov v regiji, vse bolj pa tudi širše, ki se ga udeležujejo številni politiki, gospodarstveniki in predstavniki civilne družbe in akademskega sveta. Tudi letos namreč pričakujejo okoli 1000 gostov iz več kot 60 držav, zlasti iz Evrope in Jugovzhodne Evrope, pa tudi iz Združenih arabskih emiratov (ZAE), Egipta in celo Šrilanke.

Od tujih gostov bo letos v ospredju zagotovo glavni pogajalec EU za brexit Michel Barnier, ki bo v ponedeljek tudi glavni gost otvoritvenega panela voditeljev. Sicer na Bled prihajajo še štirje zunanji ministri in deset drugih ministrov ali njihovih namestnikov ter več predstavnikov mednarodnih organizacij ali drugih združenj in ustanov.

Na Bledu bo tudi celoten slovenski politični vrh s predsednikom Borutom Pahorjem na čelu. Forum bo sicer potekal v zanimivem obdobju menjave vlade, tako da bodo formalne vloge odigrali še člani vlade v odhajanju. Bo pa na Bledu tudi predsednik bodoče slovenske vlade Marjan Šarec, ki bo po napovedih tudi opravljal dvostranska srečanja s tujimi gosti.

Razprave na forumu bodo kot običajno potekale na treh ravneh; v okviru političnega dela, poslovnega foruma in foruma mladih. Slednji se začenja že ta konec tedna, forum pa se bo začel s slovesnim odprtjem v blejski festivalni dvorani v ponedeljek popoldne.

Po otvoritvenih nagovorih predsednika Pahorja, odhajajočih premierja Mira Cerarja in zunanjega ministra Karla Erjavca ter uvodnemu panelu z Barnierom bodo o "položaju v svetu" kramljali ministrica ZAE za srečo in blagostanje Ohud Halfan al Rumi, Christian Ketels iz Harvard Business School, eden vodilnih mislecev s področja inovacij Alf Rehn ter evropska komisarka za promet Violeta Bulc.

Sledila bo razprava o varnostni situaciji v Evropi z novim generalnim sekretarjem Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) Thomasom Gremingerjem, nato pa "motivacijski pogovor iz oči v oči" z vodjo evropske nogometne zveze (Uefa) Aleksandrom Čeferinom. Zvečer bodo podelili posebno nagrado BSF tožilki Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC) Fatou Bensouda, ki bo nato sodelovala na torkovi razpravi o 20 letih Rimskega statuta, s katerim so države ustanovile ICC.

Torek bo namenjen številnim razpravam, od vprašanj o prihodnosti EU do vprašanj trajnostnega razvoja in podnebnih sprememb, pa tudi o vprašanjih mediacije v multipolarnem svetu in o kibernetski varnosti. Na sporedu bo tudi tradicionalni panel o Zahodnem Balkanu.

Na poslovnem delu foruma bodo na zajtrku ameriške gospodarske zbornice AmCham razpravljali o premagovanju razlik v tehnološkem napredku, na turističnem panelu pa o vplivih novih tehnologij na turizem oz. o turizmu kot vzvodu kulturnega sodelovanja. Tudi na poslovnem delu BSF bo govora o kibernetski varnosti, pa celo o spolnih zlorabah otrok.

Letos pa je za razliko zlasti od lanskega leta pričakovati manj razprav - zlasti ob robu foruma - na temo slovenskih odnosov s Hrvaško. Če je še lani na Bled prišla hrvaška zunanja ministrica Marija Pejčinović Burić, se bo letos foruma udeležila le državna sekretarka na hrvaškem zunanjem ministrstvu Zdravka Bušić. Pa še to le kot udeleženka in ne kot nastopajoča na kakem dogodku.