c S
Bruselj prikimal Applovemu nakupu Shazama 07.09.2018 07:38 Bruselj, 06. septembra (STA) - Evropska komisija je sporočila, da ne nasprotuje načrtom ameriškega podjetja Apple za nakup vodilne aplikacije za prepoznavanje skladb Shazam. Poglobljeno preiskavo načrtovanega posla je sprožila konec aprila, danes pa pojasnila, da poteza po njenih ugotovitvah ne bo skrčila možnosti izbire za uporabnike.

Vrednost posla - uradni podatki niso znani, govori pa se o približno 400 milijonov dolarjev - je sicer preskromna, da bi Evropska komisija lahko sama sprožila preiskavo. Tako je počakala, da je postopek sprožila Avstrija, ki so ji nato sledile druge države.

"Podatki so ključni v digitalnem gospodarstvu. Zato moramo natančno pregledati transakcije, ki vodijo v prevzem pomembnih podatkov, vključno s potencialno komercialno občutljivimi. Tako lahko zagotovimo, da ne omejujejo konkurence," je v izjavi danes poudarila evropska komisarka za konkurenčnost Margrethe Vestager.

Kot so aprila pojasnili v Bruslju, jih skrbi, da bi Apple s prevzemom Shazama prišel do podatkov o strankah njihovih tekmecev, ki bi jim lahko nato prilagajal ponudbo in s tem močno povečal svojo konkurenčnost. Preiskali naj bi tudi, ali bodo Applovi konkurenti na glasbenem področju oškodovani, če bi Apple po prevzemu prekinil povezave Shazamove aplikacije do tekmecev.

Shazam je imel kljub veliki priljubljenosti - predlani je število prenosov aplikacije doseglo milijardo - trdovratne težave pri ustvarjanju zaslužka. Dobičkonosen je postal šele konec lanskega leta po zaslugi oglaševanja s preusmeritvami na druge strani, kot je švedski Spotify.