c S
Koalicija skopa z odzivi na zamenjavo ministrskega kandidata, del opozicije kritičen do celotne ekipe 06.09.2018 15:35 Ljubljana, 06. septembra (STA) - Koalicijske partnerice so skope z odzivi na odločitev predsednika vlade Marjana Šarca o zamenjavi kandidata za ministra za javno upravo. V SMC in SAB so pojasnili, da je ta odločitev pristojnost Šarca, v SAB so dodali še, da bi pričakovali, da so o zamenjavi obveščeni pred mediji. Del opozicije pa ne skopari s kritikami celotne ministrske ekipe.

Šarec se je ministrskega kandidata Tugomirja Kodeljo, ki prihaja iz kvote LMŠ, odločil zamenjati po torkovem zaslišanju pred matičnim odborom DZ. Odbor je sicer kandidatu prižgal zeleno luč, a so se vrstile kritike njegove predstavitve, iz LMŠ pa so danes sporočili, da bo novi kandidat njihov poslanec Rudi Medved.

Kot so napovedali, bo več o razlogih za zamenjavo Kodelje in za izbiro Medveda Šarec pojasnil v izjavi ob petkovi vložitvi nove kandidature. Tudi Medved, ki je sicer na torkovem zaslišanju spremljal Kodeljo in sedel ob njem, izjave za medije danes ni želel dati. Kot je dejal, želi počakati na zaslišanje, ki bo predvidoma v ponedeljek.

V SMC so za STA pojasnili, da je zamenjava kandidatov pristojnost predsednika vlade, še posebej, ker ta prihaja iz kvote njegove stranke. Dodali pa so, da si želijo, da se novi kandidat bolj zaveda izzivov, ki ga čakajo, in da bo bolj prepričal javnost.

Tudi v SAB menijo, da lahko Šarec svobodno odloča o tem, kdo naj bi bili v novi vladi ministri iz kvote LMŠ. "Pričakovali pa bi, da smo o zamenjavi vsaj obveščeni, in to preden informacijo posredujejo javnosti," so dodali za STA.

V SAB tudi upajo, da ima novi ministrski kandidat Medved "boljši vpogled v delovanje državne uprave in da se čuti tudi dovolj močnega, da bo lahko kredibilen pogajalec s sindikati javnega sektorja". "Nadaljevanje pogajanj s predstavniki sindikatov bo namreč ena prvih nalog nove vlade," so prepričani.

V SD in DeSUS zamenjave niso želeli komentirati, prav tako tudi ne v stranki Levica, ki je z vlado sklenila dogovor o sodelovanju.

Predstavniki največje opozicijske stranke, SDS, pa so se na zamenjavo odzvali na družbenih omrežjih. Predsednik SDS Janez Janša je v sredo na Twitterju ob novici o zamenjavi ministrskega kandidata zapisal: "Pa je šel edini kandidat, ki ga je @sarecmarjan sam izbral." Danes razkrito ime novega kandidata pa je pospremil z emotikonoma, ki izražata širok nasmeh.

Poslanec SDS Zvonko Černač, ki je kot predsednik pristojnega odbora tudi vodil zaslišanje Kodelje, pa je prav tako na Twitterju zapisal, da pri Šarčevi ekipi ni problem en kandidat, pač pa večina z redkimi izjemami. "Na eni strani reciklaža politike, ki je prepričljivo izgubila volitve, na drugi strani nekompetentni kandidati," je dodal.

Po mnenju predsednika SNS Zmaga Jelinčiča pa je zamenjava ministrskih kandidatov pokazala, da Šarec nima koncepta za izbiro svojih kadrov in da jih je izbral bolj po principu loterije kot znanja. Spomnil pa je, da so ga navkljub neznanju podprli v Levici in drugih koalicijskih strankah. "Bomo videli, ali bo novi kandidat kaj boljši," je dodal za STA.

Če bo Rudi Medved izvoljen na ministrsko funkcijo, ga bo v poslanskih klopeh nadomestila 40-letna televizijska novinarka, kreativna in izvršna producentka ter urednica Nina Maurovič. Po poročanju nekaterih medijev naj bi bila znana tudi po nastopu v enem izmed resničnostnih šovov pred leti.