c S
Pariz želi prepovedati kratkotrajno oddajanje stanovanj v središču mesta 06.09.2018 14:25 Pariz, 06. septembra (STA) - Pariški mestni svetnik, zadolžen za stanovanjsko politiko, Ian Brossat je napovedal predlog, s katerim bi mesto prepovedalo kratkotrajno oddajo stanovanj prek spletnih platform, kot je Airbnb. Meni namreč, da tovrstni ponudniki iz središča francoske prestolnice odganjajo domačine, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Brossat je pojasnil, da si bo prizadeval tudi za prepoved nakupa sekundarnega stanovanja v Parizu. Takšni ukrepi so po njegovi oceni potrebni, če želijo preprečiti, da bi Pariz postal "muzej na prostem".

"V enem od štirih nastanitvenih objektov ne stanujejo več Parižani," je dejal Brossat, ki bo po pričakovanjih prihodnje leto v imenu komunistične stranke kandidiral na evropskih parlamentarnih volitvah.

V francoski prestolnici je sicer okoli 60.000 stanovanj namenjenih kratkotrajni oddaji, zato mesto predstavlja enega največjih trgov za ponudnike, kot je Airbnb.

"Ali želimo, da je Pariz mesto, ki si ga lahko privošči srednji sloj, ali želimo postati igrišče, kjer se lahko igrajo savdski in ameriški milijarderji," Brossata še povzema AFP.

Kratkotrajne oddaje stanovanj turistom želi mestni svetnik preprečiti v prvih štirih četrtih Pariza, kjer domujejo nekatere od največjih znamenitosti, tudi katedrala Notre Dame in muzej Louvre.

Brossat je opozoril, da bodo brez ukrepanja domačini izginili iz Pariza. Obeta se padec števila prebivalcev, trgovine s hrano pa se bodo spremenile v butike z oblačili ali spominki, je izpostavil.

Računa, da bodo ukrepi del spremenjene stanovanjske zakonodaje, ki se je bodo v Franciji lotili to jesen.

Administracija pariške županje Anne Hidalgo se je sicer platforme Airbnb že lotila z nekaterimi ukrepi. Med drugim se morajo ponudniki stanovanj prijaviti mestnim organom, stanovanje pa lahko oddajajo največ 120 noči na leto.

Pariz je z globami, ki so jih izrekli kršiteljem, od začetka letošnjega leta do 15. avgusta zbral 1,38 milijona evrov, medtem ko se je v mestni proračun na ta račun v celem lanskem letu nateklo 1,3 milijona evrov, še poroča AFP.