c S
Novartis prodal del portfelja Sandoza v ZDA 06.09.2018 12:59 Basel, 06. septembra (STA) - Švicarski Novartis se je z indijsko družbo Aurobindo dogovoril o prodaji določenega dela portfelja Sandoza v ZDA - dejavnost dermatologije in generičnih peroralnih trdnih izdelkov. Novartis bo s prodajo iztržil 900 milijonov dolarjev, k čemur je treba prišteti še 100 milijonov dolarjev potencialnega dodatka iz dobička.

"Dogovor podpira Sandozovo strategijo osredotočanja na kompleksna generična zdravila, zdravila z dodano vrednostjo ter podobna biološka zdravila za doseganje trajnostne in donosne rasti v ZDA na dolgi rok," je Novartis danes objavil na svoji spletni strani in dodal, da se bo Sandoz v ZDA po novem osredotočal na področja z višjo rastjo.

Portfelj Sandoza ZDA, ki ga bodo prodali Indijcem, vključujejo približno 300 izdelkov in dodatne razvojne projekte. Odprodaja vključuje generične izdelke in izdelke blagovnih znamk Sandoz ZDA kot tudi njegov razvojni center za dermatologijo. Družba Aurobindo bo v okviru dogovora pridobila proizvodne obrate v Wilsonu v Novi Karolini ter obrata Hicksville in Melville v New Yorku. Te dejavnosti so v prvi polovici letošnjega leta dosegle prodajo v višini 600 milijonov dolarjev.

Sandoz, ki je generična enota Novartisa in trenutno drugi največji igralec na trgu, se po svetu sooča z močno konkurenco. Družba s 131-letno tradicijo po svetu sicer posluje dobro, s težavami na področju proizvodnje in prodaje trdnih izdelkov se zaradi močnega pritiska na cene in hude konkurence na področju generičnih zdravil sooča zgolj v ZDA.

Prvi mož Novartisa Vas Narasimhan je tako že januarja napovedal, da bodo v ZDA naslovili težave in se na podlagi preučitve razmer odločili za ustrezno prestrukturiranje Sandoza v ZDA. Odločili so se prodati del portfelja Sandoza v ZDA, Sandozovo poslovanje drugod po svetu pa za zdaj ostaja nespremenjeno, je zatrdil Narasimhan.