c S
V NSi Pahorju omenili šestega kandidata za guvernerja 06.09.2018 11:42 Ljubljana, 06. septembra (STA) - Za poslance NSi nobeden od petih kandidatov za guvernerja ni optimalen, zato bodo pred dokončno odločitvijo počakali na uradni predlog predsednika republike Boruta Pahorja, je po pogovoru s Pahorjem povedal vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat. Ta je predsedniku republike omenil tudi šesto ime, ki ga pa ni želel razkriti.

V poslanski skupini NSi so se sestali z vsemi kandidati in jim pozorno prisluhnili, a se jim nobeden ne zdi optimalen. Počakali bodo tako predsednikov predlog in se dokončno odločili, je novinarjem povedal Horvat.

Pri trenutnih petih kandidatih pogrešajo več odločnosti, tudi pri obeh obstoječih članih sveta Banke Slovenije in viceguvernerjih Marku Bošnjaku in Primožu Dolencu, ki so ju sicer ob glasovanju za položaj viceguvernerjev podprli. "A guvernersko mesto je nekaj drugega," je dejal Horvat.

Enako pozorno bi se v NSi premisleka lotili tudi, če bi Pahor predlagal šestega kandidata. Horvat je povedal, da sta o imenu govorila, ni pa ga želel izdati. Neformalni pogovori o tem potencialnem kandidatu tečejo, a za zdaj nič konkretnega, je dodal.

Vodja poslancev NSi je novinarjem povedal še, da od naslednjega guvernerja pričakujejo razvoj dodatnih mehanizmov za boljši nadzor poslovanja nesistemskih bank, s Pahorjem pa sta se strinjala, da je nujno, da ima Banka Slovenije zelo dober ugled v državi in širše v območju evra.

V Vili Podrožnik bodo na pogovoru danes še vodja poslancev SAB Marko Bandelli in vodja poslanske skupine SNS Zmago Jelinčič Plemeniti ter poslanca narodnih skupnosti Felice Žiža in Ferenc Horvath.

Po sredinih pogovorih, ko so bili pri Pahorju vodje poslancev SDS, LMŠ, SMC, Levice in DeSUS, sicer še ni bilo povsem jasne slike o tem, kateri od peterice kandidatov za guvernerja v DZ uživa največ podpore, a tudi po današnjem prvem pogovoru je videti, da se tehtnica nagiba v prid Bošnjaku in Dolencu, pri čemer se v rahli prednosti zdi Bošnjak.

V poslanski skupini LMŠ namreč dajejo prednost Bošnjaku, druga izbira je Dolenc, poslanci SMC podpirajo Bošnjaka in Dolenca, v Levici so izrecno proti le Dolencu in predsedniku uprave Triglav skladov Benjaminu Jošarju, poslanci DeSUS pa dajejo prednost ljudem z izkušnjami v Banki Slovenije, torej Bošnjaku in Dolencu ter nekdanji članici sveta Banke Slovenije Mejri Festić.

Le v poslanski skupini SDS so rekli, da ne podpirajo nobenega od kandidatov.

Predsednik republike je kandidature za guvernerja začel zbirati konec aprila, potem ko je mandat zaradi odhoda na vodstveno funkcijo v enotnem odboru za reševanje, centralnem organu za reševanje bank v okviru bančne unije, predčasno končal Boštjan Jazbec.

Do izteka roka se je poleg že omenjenih Bošnjaka, Dolenca, Festićeve in Jošarja prijavil še nekdanji slovenski član Evropskega računskega sodišča Milan Martin Cvikl, ki je trenutno aktiven v Evropski banki za obnovo in razvoj.

Pahor bo izbranega kandidata DZ predlagal najpozneje v 30 dneh po izteku roka za zbiranje kandidatur, torej do 19. septembra. Po posredovanju predloga kandidature DZ je predvidena javna predstavitev predlaganega kandidata. DZ bo o kandidatu glasoval najkasneje v 30 dneh po prejemu predloga, glasovanje je tajno, kandidat pa za izvolitev potrebuje glasove večine vseh poslancev.