c S
Skupina Mercator v polletju z 1,5 milijona evrov čistega dobička 06.09.2018 10:40 Ljubljana, 06. septembra (STA) - Skupina Mercator je v prvem letošnjem polletju izboljšala poslovno uspešnost in učinkovitost poslovanja. Dobiček iz poslovanja je več kot podvojila na 16,9 milijona evrov, čisti dobiček pa je znašal 1,5 milijona evrov, potem ko je v enakem obdobju lani skupina ustvarila 4,6 milijona evrov čiste izgube, so danes sporočili iz Mercatorja.

Prihodki skupine so se v prvih šestih mesecih povečali za 0,8 odstotka na dobro milijardo evrov, prihodki iz prodaje trgovine na drobno pa so se povečali za 6,6 odstotka na dobrih 787 milijonov evrov.

Kot pravijo v Mercatorju, nova strategija, nov koncept trgovin, prenove trgovin in izboljšana konkurenčnost storitev kažejo pozitivne rezultate v osnovni dejavnosti, trgovini na drobno. Še vedno najpomembnejša trga poslovanja ostajata Slovenija, kjer je skupina beležila 0,8-odstotno rast prihodkov, in Srbija z 1,1 -odstotno rastjo prihodkov v dejavnosti trgovine na drobno glede na enako obdobje lani.

Bruto dobiček iz poslovanja (EBITDA) skupine Mercator je konec junija znašal 50,5 milijona evrov, kar je 13,2 odstotka več kot v enakem obdobju lani. Izboljšano poslovanje se kaže tudi v EBITDA marži, ki se je povečala za pol odstotne točke. Normalizirani EBITDA skupine je v polletju znašal 48,1 milijona evrov, kar je 6,1 milijona evrov več kot v enakem obdobju lani, 4,5-odstotna normalizirana EBITDA marža pa predstavlja zvišanje za pol odstotne točke.

Neto finančni dolg skupine Mercator je konec junija znašal 771,1 milijona evrov, kar je 80,8 milijona evrov manj kot konec junija lani. Mercator tudi letos vse svoje obveznosti do finančnih in poslovnih partnerjev poravnava v skladu z dogovorjenimi pogoji in roki, zagotavljajo v družbi.

Matična družba Poslovni sistem Mercator je polletje zaključila s čistim dobičkom v višini 9,3 milijona evrov. EBITDA se je okrepil za 4,7 odstotka na 36,9 milijona evrov, normalizirani EBITDA pa je bil višji za 3,4 milijona evrov in je dosegel 38,3 milijona evrov. EBITDA marža se je zvišala za 0,7 odstotne točke na 6,7 odstotka.

"Nova strategija in usmerjenost Mercatorja v najboljšega lokalnega trgovca na vseh trgih, na katerih delujemo, očitno dajeta rezultate. Učinkovitost pa bomo še izboljšali z razdolževanjem in izvedbo strateških razvojnih projektov, med katerimi je seveda tudi nov logistično-distribucijski center v Ljubljani," je ob objavi poslovnih rezultatov poudaril predsednik uprave Mercatorja Tomislav Čizmić.

Skupina Mercator, ki je imela konec junija 20.569 zaposlenih, od tega v Sloveniji 9692, ostaja osredotočena na osnovno dejavnost poslovanja s ključnim ciljem nadaljnjega izboljševanja dobičkonosnosti.

S polletnim poslovanjem skupine in družbe se je v sredo seznanil nadzorni svet Mercatorja, v katerem kot predsedniki kapitala sedijo Fabris Peruško, sicer izredni pooblaščenec hrvaške vlade v večinskem lastniku Mercatorja Agrokorju, Irena Weber, Sergej Volk, Matej Lahovnik, Ivica Mundrinić in Vladimir Bošnjak. Nadzorniki sicer na seji niso obravnavali imenovanja svojega novega predsednika.