c S
Na kratko iz gospodarstva 06.09.2018 07:30 Ljubljana, 05. septembra (STA) - STA povzema javne objave nekaterih podjetij in druge informacije iz poslovnega okolja.

Francoski proizvajalec cementa Lafarge je vložil novo tožbo proti Sloveniji oz. ministrstvu za okolje, poroča časnik Delo. Tožba se nanaša na sklep Agencije RS za okolje (Arso) iz marca oz. na odločbo ministrstva za okolje julija letos, s katero je kot drugostopenjski organ zavrnil Lafargeevo pritožbo proti Arsu. Lafarge, ki v vlogi za okoljevarstveno dovoljenje vztraja pri proizvodnji 1250 ton klinkerja na dan, kar pa je po oceni Arsa nesprejemljivo, temu očita napačno uporabo materialnega prava, kršitev postopka, napačno upoštevanje dejanskega stanja, poleg kršitev človekovih pravic pa še kršitev ustavnih načel. Upravnemu sodišču predlaga, da zadevo vrne na prvo stopnjo in odpravi odločbo Mopa. Arso je tožbo prejel zadnji teden avgusta in je upravni spis v roku, 29. avgusta, odstopil v reševanje upravnemu sodišču. Lafargeevo odločbo za dovoljenje je zavrnil, ker ta za napravo nima okoljskega soglasja.

Alta bo v imenu manjšinskih lastnikov štirih elektrodistribucijskih podjetij - Elektro Ljubljana, Maribor, Celje in Gorenjska - ta teden potencialnim kupcem poslala vabilo za nakup njihovih deležev, poroča časnik Finance. Prodajalci pričakujejo, da bodo prodali vsaj desetino vsakega podjetja. Država ima sicer v elektrodistribuciji, ki šteje za strateško panogo, po 80 odstotkov delnic, preostalo pa imajo zasebniki. Med potencialnimi kupci se omenja Hrvaška elektroprivreda (HEP).