c S
Za zdaj brez jasne slike o kandidatu za guvernerja z največ podpore 06.09.2018 07:30 Ljubljana, 05. septembra (STA) - Po prvem krogu pogovorov predsednika republike Boruta Pahorja z vodji poslanskih skupin še ni jasne slike o tem, kateri od peterice kandidatov za guvernerja Banke Slovenije v DZ uživa največ podpore. Za zdaj je videti, da se tehtnica nagiba v prid članoma sveta ustanove Marku Bošnjaku in Primožu Dolencu, pri čemer je v rahli prednosti Bošnjak.

V Vili Podrožnik so se danes zvrstili vodje poslanskih skupin SDS Danijel Krivec, LMŠ Brane Golubović, SMC Igor Zorčič, Levice Matej Tašner Vatovec in DeSUS Franc Jurša.

Krivec je po pogovoru s Pahorjem povedal, da v poslanski skupini SDS ne podpirajo nobenega od petih prijavljenih kandidatov za guvernerja Banke Slovenije. Eden od razlogov, zakaj ne podpirajo nobenega od peterice, je tudi ta, da je bila večina na relevantnih funkcijah v času, ko je nastala bančna luknja in so se dogajale druge nepravilnosti v bančnem sistemu.

Svojega kandidata v največji parlamentarni poslanski skupini nimajo, saj ocenjujejo, da je to bolj odgovornost nastajajoče vladne koalicije.

V poslanski skupini LMŠ medtem po Golubovićevih besedah za guvernerja najbolj podpirajo Bošnjaka, njihova druga izbira pa je Dolenc, ki trenutno tudi začasno vodi Banko Slovenije. Bošnjak jih je prepričal s programom in zavezo, da želi Banko Slovenije bolj odpreti in jo narediti bolj transparentno.

Golubović je napovedal, da bodo v naslednjih dneh potekala koalicijska usklajevanja. To je velika preizkušnja za novo vladno koalicijo, je dejal. V LMŠ želijo, da bi se jim uspelo poenotiti že v prvem krogu.

Precej podobne poglede kot v LMŠ imajo tudi v poslanski skupini SMC, kjer podpirajo Bošnjaka in Dolenca. Na vprašanje, ali imajo v poslanski skupini kakšno preferenco med obema, je vodja poslancev SMC Igor Zorčič odgovoril, da bi težko rekel kaj takega. Katerikoli od njiju bo zbral večjo podporo med poslanskimi skupinami v DZ, bo dobil podporo celotne poslanske skupine, je napovedal.

Kot zadnja sta se na pogovoru pri predsedniku republike Borutu Pahorju glede peterice kandidatov za guvernerja Banke Slovenije zglasila vodja poslanske skupine Levice Matej T. Vatovec in prvi med poslanci DeSUS Franc Jurša.

Vatovec je povedal, da so imeli prejšnji teden pogovore z vsemi petimi kandidati, na podlagi teh pa so ugotovili, da sta dva zanje neprimerna, to sta član sveta Banke Slovenije Dolenc, ki začasno vodi ustanovo, in pa predsednik uprave družbe Triglav skladi Benjamin Jošar.

O ostalih treh, torej članu sveta Banke Slovenije Marku Bošnjaku, nekdanji članici sveta Mejri Festić in nekdanjemu slovenskemu članu Evropskega računskega sodišča Milanu Martinu Cviklu, ki je trenutno aktiven v Evropski banki za obnovo in razvoj, pa so v nadaljnjih postopkih pripravljeni premisliti. Podpore za zdaj tako nima še nihče, bodo pa počakali, da Pahor pošlje svoj predlog v DZ, in pa na kandidatovo javno predstavitev, ki bo temu sledila.

V poslanski skupini DeSUS pa so na podlagi torkovega pogovora s kandidati oblikovali prioritetni vrstni red imen, pri katerem pa ne vztrajajo. V prihodnjih dneh so se pripravljeni usklajevati še z ostalimi zainteresiranimi poslanskimi skupinami.

Na vprašanje, komu dajejo prednost, pa je Jurša vendarle odgovoril, da tistim, ki delujejo ali so delovali v Banki Slovenije, torej Bošnjaku, Dolencu in nekdanji članici sveta Banke Slovenija Mejri Festić. Ni pa želel izpostaviti, kdo med njimi je dobil največ točk.

V četrtek bo sledil drugi krog pogovorov pri Pahorju. Predsednik republike se bo tako srečal z vodjo poslanskih skupin SD Matjažem Hanom, NSi Jožefom Horvatom, SAB Markom Bandellijem in SNS Zmagom Jelinčičem Plemenitim ter s poslancema narodnih skupnosti Felicejem Žižo in Ferencom Horvathom.

Pahor je kandidature za guvernerja začel zbirati konec aprila, potem ko je svoj mandat zaradi odhoda na vodstveno funkcijo v enotnem odboru za reševanje, centralnem organu za reševanje bank v okviru bančne unije, predčasno končal Boštjan Jazbec.

Pahor bo izbranega kandidata DZ predlagal najpozneje v 30 dneh po izteku roka za zbiranje kandidatur, torej do 19. septembra. Po posredovanju predloga kandidature DZ je predvidena javna predstavitev predlaganega kandidata.

DZ bo o kandidatu glasoval najkasneje v 30 dneh po prejemu predloga, glasovanje je tajno, kandidat pa za izvolitev potrebuje glasove večine vseh poslancev.