c S
Trgovina na drobno v območju evra julija na mesečni ravni slabše, na letni bolje 05.09.2018 11:55 Luxembourg, 05. septembra (STA) - Obseg trgovine na drobno v območju evra se je julija na mesečni ravni znižal za 0,2 odstotka, v EU pa je ostal nespremenjen. Na letni ravni je v območju z evrom porasel za 1,1 odstotka, v EU pa za dva odstotka, je danes objavil evropski statistični urad Eurostat.

Eurostat je danes objavil tudi revidirane podatke za junij, ko se je obseg trgovine na drobno v območju z evrom povečal za 0,3 odstotka, v EU pa se ni spremenil.

Julija se je glede na julij v območju z evrom prodaja motornih goriv zmanjšala za 0,7 odstotka ter prodaja hrane, pijače in tobaka za 0,6 odstotka, prodaja neživilskih proizvodov pa se je povečala za 0,4 odstotka.

V EU je na mesečni ravni prodaja neživilskih proizvodov porasla za 0,5 odstotka, motornih goriv za 0,9 odstotka ter hrane, pijače in tobaka za 0,3 odstotka.

Med članicami, za katere so bili na voljo podatki, so največji padec beležile Belgija (-2,1 odstotka) ter Portugalska in Švedska (po -1,0 odstotka). Največjo rast so imeli na Slovenskem in v Estoniji (po +1,1 odstotka) ter v Veliki Britaniji (+0,8 odstotka).

V Sloveniji se je obseg trgovine na drobno julija v primerjavi z junijem zmanjšala za 0,7 odstotka.

Na letni ravni, glede na julij lani, se je v območju z evrom prodaja hrane, pijače in tobaka povečala za 1,4 odstotka, motornih goriv za 1,3 odstotka, neživilskih proizvodov pa za 0,9 odstotka.

V EU je prodaja motornih goriv porasla za 2,1 odstotka, neživilskih proizvodov za 1,9 odstotka ter hrane, pijače in tobaka za 1,8 odstotka.

Največjo rast je imela Poljska (+7,7 odstotka), sledili sta Litva (+7,2 odstotka) in Irska (+6,6 odstotka), največji padec pa Malta (-2,6 odstotka), Švedska (-1,1 odstotka) in Avstrija (-1,0 odstotka).

Slovenija je na letni zabeležila 2,1-odstotno rast trgovine na drobno.