c S
Program presežnih delavcev Cimosa Kinematike še ni pripravljen 05.09.2018 11:13 Izola, 05. septembra (STA) - Za začetek septembra napovedan program presežnih delavcev Cimosove hčerinske družbe Cimos Kinematika še ni pripravljen. V Cimosu informacij o tem postopku in tudi sicer ne dajejo, razlog za podaljšanje postopkov pa naj bi bil tudi v povečanju naročil za Cimos in s tem povezanimi potrebami po delavcih.

V Cimosu so se sredi junija odločili, da del proizvodnih programov Cimos Kinematike, ki so jo ustanovili lani jeseni in nanjo prezaposlili 200 delavcev iz programa kinematika, prenesejo na matično podjetje, pri tem pa prezaposlijo okoli dve tretjini od 150 zaposlenih ter likvidirajo preostale dejavnosti Cimosa Kinematike. Po dolgotrajnih pogajanjih med sindikati in vodstvom Cimosa je bil junija dosežen dogovor o pripravi programa presežnih delavcev. Ta naj bi bil po tedanji napovedih nared do konca avgusta oz. začetka septembra.

Po informacijah virov STA glede realizacije programa presežnih delavcev zaenkrat ni nič novega, so se pa v Cimosu povečala naročila. Prav to naj bi bil eden od razlogov, da je prišlo do zamika. Sindikalisti sicer že ves čas poudarjajo, da bo končno število presežnih delavcev manjše od sprva predvidenega.

V Cimosu na vprašanja STA v zvezi s potekom programa presežnih delavcev v hčerinski družbi ne odgovarjajo, prav tako ne dajejo informacij o morebitnem povečanju naročil.

Kot je pred dnevi poročal Dnevnik, se za prevzem programa kinematike še naprej zanima turška družba Toksan Otomotiv, poleg nje pa je interesent še eno turško podjetje, ki proizvaja dele za avtomobilsko industrijo. Toksan Otomotiv se je med interesenti za nakup omenjal že, ko je Cimos iskal kupca za celotno hčerinsko družbo, zdaj pa naj bi eden od omenjenih turških interesentov prevzel le istoimenski proizvodni program brez zaposlenih.