c S
Električna energija za gospodinjstva v drugem četrtletju dražja 05.09.2018 11:12 Ljubljana, 05. septembra (STA) - Povprečna cena električne energije za gospodinjske odjemalce je bila v Sloveniji v drugem četrtletju leta šest odstotkov višja kot v prvem četrtletju. Povprečna cena zemeljskega plina za gospodinjske odjemalce se v tem obdobju ni spremenila. Cene zemeljskega plina in električne energije za negospodinjske odjemalce pa so bile nižje.

Povprečna cena električne energije za gospodinjske odjemalce je v Sloveniji v drugem četrtletja znašala 0,16 evra na kilovatno uro, to je šest odstotkov več kot v prvem četrtletju. Povprečna cena električne energije za negospodinjske odjemalce brez davka na dodano vrednost pa je dosegla 0,07 evra na kilovatno uro, kar je sedem odstotkov manj kot v predhodnem četrtletju.

Povprečna cena zemeljskega plina za gospodinjstva se v primerjavi s prvim četrtletjem ni spremenila in je ostala pri 0,05 evra na kilovatno uro. Povprečna cena zemeljskega plina za negospodinjske odjemalce brez davka na dodano vrednost pa se je znižala za štiri odstotke na 0,03 evra na kilovatno uro.

Mednarodna primerjava cen električne energije za drugo polletje lanskega leta kaže, da je cena električne energije z vsemi davki za gospodinjske odjemalce v Sloveniji dosegla 79 odstotkov povprečja v EU, cena brez DDV za negospodinjske odjemalce pa 70 odstotkov povprečja v uniji.

Cena zemeljskega plina za gospodinjske odjemalce z vsemi davki je v Sloveniji v drugem polletju 2017 znašala 84 odstotkov povprečja EU, cena brez DDV za negospodinjske odjemalce pa je bila od povprečja unije za 14 odstotkov višja.