c S
Bayer z višjim prihodkom, nižjim dobičkom 05.09.2018 10:43 Leverkusen, 05. septembra (STA) - Nemški farmacevtski in agrokemični koncern Bayer, ki je junija dokončal prevzem ameriškega Monsanta, je v drugem četrtletju letos ustvaril 9,5 milijarde evrov prihodkov, kar je 8,8 odstotka več kot v enakem obdobju lani, čisti dobiček pa je upadel za 34,7 odstotka na 799 milijonov evrov. Koncern je po prevzemu Monsanta prilagodil celoletno napoved.

Bayer je v četrtletju, v katerem je 7. junija zaključil 63 milijard dolarjev vreden prevzem ameriškega agrokemičnega in biotehnološkega velikana Monsanto, zabeležil 2,3 milijarde evrov dobička pred obrestmi, davki, depreciacijo in amortizacijo (EBITDA) brez enkratnih učinkov, kar je 3,9 odstotka več kot v enakem obdobju lani, so zapisali v danes objavljenem sporočilu.

Prihodek na področju farmacevtskih izdelkov je narasel za 3,1 odstotka na 4,2 milijarde evrov, na področju zdravja potrošnikov je upadel za 1,4 odstotka na 1,4 milijarde evrov, na področju izdelkov za tretiranje in varstvo rastlin pa se je povečal za 21,4 odstotka na tri milijarde evrov.

Koncern je v polletju povečal prihodek za 1,2 odstotka na 18,4 milijarde evrov, EBITDA brez enkratnih učinkov se je znižal za 1,3 odstotka na 5,2 milijarde evrov, čisti dobiček pa je upadel za 16,8 odstotka na 2,8 milijarde evrov.

Bayer je objavil, da je po zaključku prevzema Monsanta prilagodil napoved poslovanja v celotnem letu 2018. Ker je bila transakcija zaključena kasneje, kot so pričakovali, zaradi sezonskosti kmetijske dejavnosti pričakujejo nižji čisti dobiček, kot so ga navedli v februarskem poročilu, in sicer med 5,70 in 5,90 evra na delnico, potem ko so prej napovedali čisti dobiček na ravni lanskega leta, ko je znašal 6,74 evra na delnico.

Prihodek pa naj bi bil višji, in sicer po novem na ravni skupine pričakujejo več kot 39 milijard evrov prihodka od prodaje, potem ko so prej napovedovali 35 milijard evrov.