c S
Nafta cenejša 05.09.2018 08:54 Singapur, 05. septembra (STA) - Cene nafte so se v azijskem elektronskem trgovanju danes znižale. Pomembnejših signalov za naftni trg sicer ni bilo, zaradi praznika bodo en dan kasneje objavljeni tudi podatki o zalogah nafte v ZDA, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ameriška vlada sveže podatke o zalogah nafte in destilatov v ZDA običajno objavlja ob sredah. Ker pa je bil tokratni ponedeljek v ZDA praznični dan, bodo podatki ta teden javnosti na voljo šele v četrtek.

Stanje zalog v ZDA, ki so največja svetovna porabnica nafte, je sicer vsak teden eden najpomembnejših signalov za naftni trg.

V odsotnosti drugih podatkov so vlagatelji danes upoštevali predvsem pričakovano zaostrovanje trgovinske vojne med ZDA in Kitajsko. Zmanjšanje obsega globalne trgovine bi lahko vodilo do padcev proizvodnje, to pa k manjšemu povpraševanju po nafti.

Za 159-litrski sod zahodnoteksaške nafte z dobavnim rokom oktobra je bilo treba popoldne po singapurskem času odšteti 69,24 dolarja, kar je 63 centov manj kot v torek. Sod severnomorske nafte brent z novembrskim dobavnim rokom je stal 77,68 dolarja, kar je 49 centov manj kot dan prej.