c S
Nadzorniki SDH o popolnitvi uprave zaradi Bertoncljevega odhoda na ministrsko funkcijo 05.09.2018 08:02 Ljubljana, 05. septembra (STA) - Nadzorni svet Slovenskega državnega holdinga (SDH) bo danes obravnaval položaj, nastal ob kandidaturi začasnega člana uprave holdinga Andreja Bertonclja za finančnega ministra v vladi Marjana Šarca. Zelo verjetno bodo v upravo začasno imenovali še enega od nadzornikov, začeli pa bi lahko tudi postopke za izbor dveh članov uprave.

Bertoncelj, ki ga je DZ junija lani imenoval za nadzornika SDH, je bil začasno v upravo upravljavca državnega premoženja za največ eno leto imenovan konec aprila, funkcijo pa je nastopil v začetku maja.

V upravi, ki je po zakonu in statutu o SDH predvidena kot tričlanska, trenutno sedi s predsednico Lidio Glavina, potem ko je s položaja junija odšla Nada Drobne Popovič.

Nadzorniki SDH so si sicer vse od decembra lani prizadevali najti tretjega člana uprave, a ga niso uspeli imenovati. Po Bertoncljevem najverjetnejšem imenovanju na eno najpomembnejših funkcij v državi - njegovo zaslišanje v DZ je sklicano za četrtek, glasovanje o celotni predlagani vladni ekipi pa bo predvidoma proti koncu naslednjega tedna - bo tako uprava le enočlanska.

Nadzorni svet holdinga bo zato vanjo danes zelo verjetno začasno imenoval še enega nadzornika, s čimer bo imel predvidoma petčlanski nadzorni svet spet le tri člane, kar je minimum. Poleg predsednika Damjana Beliča so nadzorniki še Duško Kos, Igor Kržan in Janez Vipotnik

V nadaljevanju pa se bo nadzorni svet SDH moral vnovič lotiti iskanja dveh članov uprave. Postopke naj bi začeli že danes, v nadaljevanju pa naj bi objavili tudi nov mednarodni razpis.

Ker so kadrovska vprašanja običajno politično občutljiva, bo to najverjetneje ena prvih preizkušenj usklajevanja interesov med strankami v manjšinski vladi na področju upravljanja državnega premoženja.