c S
Na današnjem nadaljevanju zaslišanj ministrskih kandidatov tudi Bratuškova in Fakin 05.09.2018 11:04 Ljubljana, 05. septembra (STA) - V DZ se bodo danes nadaljevala zaslišanja ministrskih kandidatov, ki jih je predložil predsednik vlade Marjan Šarec. Po torkovi predstavitvi šestih kandidatov jih bo danes na vrsti pet, med njimi tudi predsednica koalicijske SAB Alenka Bratušek, ki kandidira za infrastrukturno ministrico, in kandidat za ministra za zdravje Samo Fakin.

Bratuškova in Fakin se bosta na ločenih sejah pristojnih delovnih teles predstavila ob 12. uri. Fakina v vladno ekipo predlaga LMŠ, ki se je s koalicijskimi partnericami odločila področje zdravstva uvrstiti med prednostne naloge nove vlade.

Že pred tem se bosta ob 9. uri predstavila kandidat za ministra za okolje in prostor na predlog SMC Jure Leben in kandidat za ministra za kulturo Dejan Prešiček, ki ga v vlado predlaga SD.

Popoldne ob 15. uri bo sledila še predstavitev kandidata za ministra brez resorja, pristojnega za področje Slovencev v zamejstvu in po svetu Petra Jožefa Česnika, ki je sicer trenutno poslanec SAB.

Zaslišanja preostalih petih ministrskih kandidatov bodo v četrtek. Predsednik posameznega delovnega telesa mora najpozneje 48 ur po zaslišanju predsedniku DZ in predsedniku vlade poslati mnenje o predstavitvi predlaganega kandidata, ki ga je sprejelo delovno telo. Predsednik vlade pa lahko najkasneje v treh dneh po prejemu mnenja predlog kandidature za ministra umakne, predloži lahko tudi novo kandidaturo. Glasovanje o listi ministrskih kandidatov je sicer pričakovati prihodnji teden.