c S
Lego v polletju s padcem čistega dobička in prihodkov 04.09.2018 13:39 Koebenhavn, 04. septembra (STA) - Danski Lego je v prvi polovici leta zabeležil tri milijarde kron čistega dobička (402,4 milijona evrov), kar je 10 odstotkov manj kot v enakem lanskem obdobju. Za pet odstotkov so se na 14,3 milijarde kron (1,9 milijarde evrov) znižali prihodki, a v družinskem podjetju ocenjujejo, da so na pravi poti k dolgoročni rasti.

V danskem podjetju padec dobička po poročanju nemške tiskovne agencije dpa pripisujejo predvsem negativnim učinkom šibkejšega dolarja. Izpostavili pa so, da se je prodaja stabilizirala.

"Naši načrti za letošnje leto so, da stabiliziramo poslovanje in investicije ter ustvarimo pogoje za dolgoročno rast. Ti rezultati kažejo, da smo na pravi poti," je rezultate komentiral izvršni direktor podjetja Niels B Christiansen.

Poudaril je, da so še posebej zadovoljni z rezultatom v luči izzivov, ki jih prinaša spreminjajoči se trg. Med spremembami je navedel zaprtje trgovine Toys R Us v ZDA, Veliki Britaniji in Avstraliji.

Lego je na zrelih trgih, kot je Zahodna Evropa, glede na lansko prvo polletje posloval stabilno, ob tem pa so v poslovnem poročilu zapisali, da so kljub zaprtju Toys R Us v Severni Ameriki, ki zanje predstavlja največji trg, zabeležili le manjši padec.

Boljše poslovanje je Lego zabeležil na Kitajskem, kjer je bila rast dvomestna. Dansko podjetje namerava v kratkem odpreti trgovini v Šanghaju in Pekingu, prav tako nameravajo razširiti spletno ponudbo.

Lego sicer znane kocke proizvaja na Danskem, Češkem, Madžarskem, v Mehiki in na Kitajskem.