c S
Newyorške borze zaradi praznika zaprte, v Evropi indeksi neenotno 04.09.2018 07:35 New York, 03. septembra (STA) - Newyorške borze so zaradi praznika dela zaprte, na stari celini pa indeksi nimajo enotne smeri. Po oceni analitikov so v ospredju pozornosti predvsem trgovinski spori ZDA z drugimi državami. Medtem ko so ZDA z Mehiko dosegle dogovor o t.i. novi Nafti, se zatika pri pogajanjih s Kanado. Prav tako so nejasni trgovinski odnosi ZDA s Kitajsko in EU.

Vlagatelji na mednarodnih borznih trgih so v teh dneh po poročanju francoske tiskovne agencije AFP pozorni na trgovinske odnose med največjimi svetovnimi gospodarstvi. Zaskrbljeni so predvsem, ker dogovora med ZDA in Kitajsko še ni na vidiku. Administracija ameriškega predsednika Donalda Trumpa bi lahko še ta teden uvedla dodatne carine na kitajski uvoz v višini 200 milijard dolarjev.

Prav tako so vlagatelji pozorni na pogovore med ZDA in Kanado glede prostotrgovinskega sporazuma na severnoameriški celini, t.i. nove Nafte. ZDA so z Mehiko že dosegle okvirni dogovor glede sporazuma, zatika pa se pri pogovorih s Kanado. Trump je prejšnji teden dejal, da ni politične nuje, da je Kanada del sporazuma. Pogovori med državama se bodo sicer nadaljevali v sredo.

Nekaj pred 16. uro je bil indeks najpomembnejših delnic v območju evra Eurostoxx 50 0,13 odstotka pod gladino. V Frankfurtu je DAX izgubljal 0,39 odstotka, v Parizu pa CAC 40 0,01 odstotka vrednosti.

Bolj pozitivno je bilo razpoloženje v Londonu, kjer je FTSE 100 pridobil 0,81 odstotka vrednosti.