c S
Posvetovanja o kandidatu za guvernerja Banke Slovenije v sredo in četrtek 04.09.2018 07:35 Ljubljana, 03. septembra (STA) - Predsednik republike Borut Pahor bo v sredo in četrtek z vodji poslanskih skupin in predstavnikoma narodnih skupnosti DZ opravil posvetovanja o kandidatu za guvernerja Banke Slovenije, so danes sporočili iz predsednikovega urada. V predvidenem roku je prejel pet predlogov kandidatur, kandidata bo DZ predlagal do 19. septembra.

Pahor se bo v sredo posvetoval z vodji poslanskih skupin SDS, LMŠ, SMC, Levica in DeSUS, v četrtek pa z vodji poslanskih skupin SD, NSi, SAB, SNS ter poslancema narodnih skupnosti, so sporočili iz urada.

Predsednik republike je kandidature za guvernerja začel zbirati konec aprila, potem ko je svoj mandat predčasno končal Boštjan Jazbec. Do izteka roka, 20. avgusta, je prejel pet predlogov kandidatur.

Med temi sta trenutna viceguvernerja in člana sveta Banke Slovenije Marko Bošnjak in Primož Dolenc (slednji po Jazbečevem odhodu tudi začasno vodi Banko Slovenije), nekdanja članica sveta Banke Slovenije Mejra Festić, ki je redna profesorica na mariborski ekonomsko-poslovni fakulteti in znanstvena svetnica Fakultete za management Univerze na Primorskem, nekdanji slovenski član Evropskega računskega sodišča Milan Martin Cvikl, ki je trenutno aktiven v Evropski banki za obnovo in razvoj, deloval pa je tudi v politiki v strankah LDS in SD ter bil med drugim generalni sekretar vlade Boruta Pahorja, ter predsednik uprave Triglav Skladov Benjamin Jošar, ki je bil pred tem med drugim tudi član uprave Zavarovalnice Triglav.

Pahor bo izbranega kandidata DZ predlagal najpozneje v 30 dneh po izteku roka za zbiranje kandidatur. Po posredovanju predloga kandidature DZ je predvidena javna predstavitev predlaganega kandidata.

DZ bo o kandidatu glasoval najkasneje v 30 dneh po prejemu predloga, glasovanje je tajno, kandidat pa za izvolitev potrebuje glasove večine vseh poslancev.

Jazbec je mesto guvernerja zapustil potem, ko ga je Evropska komisija sredi februarja predlagala za člana odbora in direktorja v enotnem odboru za reševanje, centralnem organu za reševanje bank v okviru bančne unije, nato pa sta njegovo imenovanje potrdila še pristojni odbor v Evropskem parlamentu in Svet EU.

Jazbec je bil četrti guverner Banke Slovenije za Francetom Arharjem ter Mitjo Gasparijem in Markom Kranjcem ter prvi, ki je predčasno končal svoj mandat.