c S
ECB za razvoj panevropskih plačilnih storitev 03.09.2018 14:05 Pariz, 03. septembra (STA) - Države EU morajo podpreti razvoj panevropskih plačilnih storitev, je na današnji konferenci finančnih regulatorjev v Parizu poudaril član izvršilnega odbora Evropske centralne banke (ECB) Yves Mersch. S tem bi okrepile finančni sektor in zmanjšale odvisnost od tretjih držav, povzema francoska tiskovna agencija AFP.

"Velike neevropske države sedaj igrajo ključno vlogo v zagotavljanju plačilnih storitev v Evropi, medtem ko so evropske banke osredotočene zgolj na svoje nacionalne trge," je dejal Mersch. Kljub vrsti evropskih direktiv, ki naj bi harmonizirale trg plačil, so evropske banke večino panevropskega plačilnega prometa predale drugim, je opozoril.

Sedanje stanje namreč izkoriščajo multinacionalke iz držav zunaj Evrope s ponudbo inovativnih in potrošniku prijaznih storitev, meni Mersch. Pri tem je ciljal predvsem na ameriške tehnološke velikane, kot so Paypal, Google, Amazon in Apple, ter kitajska podjetja, kot sta Alibaba in Tencent.

Sedaj banke, ki so še vedno večinoma osredotočene na posamične evropske države, v svojo ponudbo vključujejo storitve, kot sta PayPal ali Apple Pay, ne da bi pomislile na panevropsko kompatibilnost. Enako velja za kartična plačila, saj sta na primer francoski sistem Carte Bancaire in nemški Girocard med seboj nekompatibilna. Ameriške storitve, kot sta Mastercard ali Visa, pa so na drugi strani sprejete praktično povsod.

V ECB so opozorili tudi na nepripravljenost bank, da bi finančnim startupom omogočile tehnični dostop, na podlagi katerega bi lahko razvijali nove storitve.

Mersch je ob tem še dodal glas v zbor, ki vse pogosteje opozarja na evropsko odvisnost od ameriških finančnih storitev v luči zaostrovanja odnosov pod predsedovanjem ameriškega predsednika Donalda Trumpa. Na stotine milijonov Evropejcev uporablja ameriške plačilne storitve. Zato se moramo zavedati dejstva, da bi lahko tuja vlada, v najslabšem možnem scenariju, vplivala na delovanje teh podjetij in ohromila plačila med evropskimi strankami, je poudaril.

Rusija je bila na primer prisiljena hitro razviti nacionalno storitev plačilnih kartic leta 2014, potem ko so ZDA proti Moskvi zaradi aneksacije Krima uvedle nove sankcije.