c S
Tuja podjetja ustvarila dobro četrtino dodane vrednosti 03.09.2018 13:19 Ljubljana, 03. septembra (STA) - Tuja podjetja v Sloveniji, ki jih je bilo predlani 8053 in so predstavljala 5,8 odstotka vseh podjetij, so v tem letu ustvarila 27,3 odstotka dodane vrednosti. Njihova pomembnost se je povečala, k strukturnim premikom pa so prispevale prodaje družb, kot so Perutnina Ptuj, Paloma, Eti Elektroelement in Kovinoplastika Lož.

Tuja podjetja v nefinančnih dejavnostih v Sloveniji so v letu 2016 zaposlovala 25,5 odstotka vseh oseb, zaposlenih v teh dejavnostih, oz. 1,8 odstotne točke več kot leta 2015 ter ustvarila 27,3 odstotka celotne dodane vrednosti teh podjetij oz. odstotno točko več kot leto prej, je danes objavil statistični urad.

Pomembnost tujih podjetij v Sloveniji se je ponovno povečala, ekonomsko najpomembnejša so prihajala iz Nemčije, Avstrije, Švice, ZDA, Hrvaške, Francije, Italije in Rusije. Med njimi so bila najštevilnejša podjetja, ki so pod nadzorom Srbije, Italije in Rusije, BiH, Avstrije in Hrvaške.

Nemška in avstrijska podjetja so med tujimi podjetji v Sloveniji ustvarila tretjino celotne dodane vrednosti in tretjino vseh investicij tujih podjetij oz. polovico celotne dodane vrednosti in polovico vseh investicij tujih podjetij, ki so pod nadzorom držav članic EU.

Podjetja pod nadzorom Švice in Ruske federacije ter ZDA so skupaj ustvarila okoli četrtino celotne dodane vrednosti in četrtino vseh investicij tujih podjetij v Sloveniji oz. tri četrtine celotne dodane vrednosti in tri četrtine vseh investicij tistih tujih podjetij, ki so pod nadzorom držav zunaj EU.