c S
Tožilstvo zavrglo kazensko ovadbo zaradi preplačila Eme 2017 03.09.2018 09:34 Ljubljana, 03. septembra (STA) - Tožilstvo je 8. avgusta zavrglo kazensko ovadbo, ki jo je vodstvo RTVS vložilo zoper neznanega storilca zaradi preplačila izvedbe projekta Ema 2017. Vodja ljubljanskega okrožnega tožilstva Katarina Bergant je dejala, da so ovadbo zavrgli, ker naznanjeno dejanje ni kaznivo dejanje, ki se preganja po uradni dolžnosti, poročajo Slovenske novice.

To so potrdili tudi na Radioteleviziji Slovenija (RTVS) in pojasnili, da zasebne tožbe ne bodo sprožili. Takratni urednik razvedrilnega programa Mario Galunič, nekdanja direktorica Televizija Slovenija (TVS) Ljerka Bizilj in takratni direktor RTVS Marko Filli si lahko oddahnejo, poročajo Slovenske novice.

TVS je po ugotovitvah vodstva RTVS za projekt predizbora slovenske skladbe za pesem Evrovizije - Ema 2017 namesto predvidenih 600.000 evrov porabila 1,3 milijona evrov. Vodstvo RTVS na čelu z generalnim direktorjem Igorjem Kaduncem je v zvezi z zadevo podalo kazensko ovadbo zoper neznanega storilca, s svojimi ugotovitvami pa je seznanilo tudi Komisijo za preprečevanje korupcije.

Razsipnost lanskoletne Eme in za nekatere sporno sklepanje pogodb izven postopkov javnega naročanja sta dodobra razburila tako nadzorni kot programski svet RTVS. Največ očitkov je letelo prav na Biziljevo, ki pa vseskozi zanika kakršnekoli nepravilnosti pri izvedbi projekta. Po njenih navedbah je bila višina prekoračitve "približno 310.000 evrov, oglaševalski in komercialni prihodki ob teh dogodkih pa so bili preko 400.000 evrov".

Na RTVS predčasen odhod Biziljeve z mesta direktorice TVS povezujejo prav s primerom Ema 2017.

Na RTVS so za časnik pojasnili, da so za 711.000 evrov odhodkov več od načrtovanih delno pokrili s 376.000 evri nadplanskih prihodkov, razliko v višini 335.000 evrov pa je TVS večinoma uravnotežila znotraj rebalansa programsko-produkcijskega načrta. Delno je to posledično vplivalo na rezultat RTVS.

Kot so še pojasnili na RTVS je bil problem predvsem v tem, da organizacija dogodkov ni bila ustrezno predvidena v programsko-produkcijskem načrtu za leto 2017 ter da se je v časovni stiski in želji po realizaciji obšlo sicer predvidene običajne postopke. "Torej se zdi, da se je k temu projektu pristopalo s premajhno skrbnostjo," so navedli.

Prav zato so se po navedbah RTVS pojavili dvomi, v skladu s priporočilom sveta delavcev pa so podali ovadbo. Ker tožilstvo ni zaznalo sumov kaznivih dejanj, na RTVS ne bodo nadaljevali pregona, ker za to ne vidijo potrebe, so še pojasnili za časnik.