c S
Cene nafte nekoliko nižje 03.09.2018 09:03 Singapur, 03. septembra (STA) - Cene nafte so se v današnjem azijskem trgovanju nekoliko znižale, vlagatelji pa po poročanju nemške tiskovne agencije dpa pogledujejo predvsem na ponudbeno stran trga, kjer se bodo v prihodnjih mesecih pokazali učinki gospodarskih sankcij ZDA proti Iranu.

Za 159-litrski sod severnomorske nafte brent, ki bo dobavljena oktobra, je treba trenutno odšteti 69,58 dolarja, kar je 22 centov manj kot ob koncu petkovega trgovanja. Teksaška nafta za dobavo v oktobru se je pocenila za 21 centov na 77,43 dolarja.

Vlagatelji zadnje dni pogledujejo na ponudbeno stran povpraševanja, kjer jih skrbi učinek drugega kroga ekonomskih sankcij ZDA proti Iranu. V Washingtonu nameravajo z novembrom proti državi namreč zaostriti sankcije, med drugim bo veljala prepoved trgovanja z iransko nafto. Trg se sprašuje, ali bodo ostale velike proizvajalke, kot sta Savdska Arabija in Rusija, pokrile vrzel, ki bo nastala z zmanjšanjem ponudbe zaradi Irana.

Naftni trg pa zanima tudi usoda trgovinskih napetosti med ZDA in nekaterimi njenimi največjimi zunanjetrgovinskimi partnericami. Če se bo dogajanje zaostrilo v smeri prave trgovinske vojne, bo to skoraj gotovo zmanjšalo dinamiko v svetovnem gospodarstvu in s tem povpraševanje po nafti.