c S
Zaposleni v Uljaniku bodo v ponedeljek nadaljevali delo 31.08.2018 16:59 Zagreb, 31. avgusta (STA) - Približno 4500 delavcev največje hrvaške ladjedelniške skupine Uljanik je danes prekinilo stavko, saj so jim nakazali julijske plače, ki jih je zagotovila hrvaška vlada. Člani stavkovnega odbora so napovedali, da bodo zaposleni delo v ponedeljek tako nadaljevali, a so še naprej zaskrbljeni za usodo hrvaškega ladjedelništva.

Hrvaška vlada je na zaprtem delu četrtkove seje odobrila nova državna jamstva hrvaški poštni banki (HPB) za posojila, ki so jih Uljaniku podelili v letih 2015 in 2016, kar bo omogočalo izplačilo dveh plač zaposlenim v Uljaniku. Gre za približno 100 milijonov kun (13,5 milijona evrov).

Predsednik stavkovnega odbora Đino Šverko je danes novinarjem v Pulju dejal, da bodo stavkovni odbor razpustili v ponedeljek, ko se bodo delavci tudi vrnili na svoja delovna mesta. Povedal je, da bodo danes v popoldanski izmeni že delali kooperanti, ki sodelujejo pri izgradnji potniške ladje za križarjenje po polarnem območju.

Zaposleni v Uljaniku se zavedajo, da je zagotovilo izplačila dveh plač zgolj gasilski ukrep. Med drugim nimajo dovolj materiala, da bi lahko nadaljevali delo s polno zmogljivostjo. Pričakujejo, da bo Evropska komisija čim prej odobrila program prestrukturiranja družbe ter da se bo družba izognila stečaju.

Iz Bruslja so danes za novičarski portal index.hr povedali, da predlagani program še vedno preučujejo ter da se zavedajo pomembnosti ladjedelnice za hrvaško Istro. Kot so dodali, mora prestrukturiranje zagotoviti dolgoročno vzdržni razvoj brez podpore iz javnih sredstev kot tudi ustrezno število delovnih mest. Niso pa želeli odgovoriti, kdaj bodo oceno programa prestrukturiranja objavili. Na Hrvaškem ugibajo, da bo ocena prišla septembra.

Delavci skupine Uljanik, ki združuje ladjedelnici Uljanik v Pulju in 3. maj na Reki, so stavko začeli prejšnjo sredo, potem ko uprava ni uspela zagotoviti julijske plače v skladu s kolektivno pogodbo. Med stavko so zahtevali tudi odstop uprave, ki jo imajo najbolj odgovorno za krizo v družbi. Kritike so letele tudi na hrvaško vlado, ki ima približno 25-odstotni lastniški delež v Uljaniku.

Predsednik uprave skupine Gianni Rossanda je prejšnji torek nadzornemu svetu ponudil svoj odstop, sledili pa so mu tudi ostali vodilni direktorji v družbi. Danes naj bi se začelo oblikovanje novega nadzornega sveta skupine, ki naj bi mu sledilo imenovanje nove uprave.

Uljanik se nahaja v finančnih težavah že nekaj časa, predvsem zaradi nezmožnosti pravočasnega izpolnjevanja obveznosti do naročnikov. V 3. maju zahtevajo ločitev od Uljanika in iskanje svojega strateškega partnerja.

Hrvaška vlada je napovedala, da bodo imeli svojo redno sejo 13. septembra v Pulju, ko bodo tudi bolj podrobno obravnavali usodo ladjedelništva na Hrvaškem.