c S
Na kratko iz gospodarstva 03.09.2018 07:27 Ljubljana, 31. avgusta (STA) - STA povzema javne objave nekaterih podjetij in druge informacije iz poslovnega okolja.

V igro za nakup Marine Portorož se je tik pred dvanajsto vključila še hrvaška družba Adriatic Croatia International (ACI), ki je v državni lasti in ima 22 marin ob Jadranskem morju, poroča spletni portal Siol. Po informacijah portala ACI že opravlja skrbni pregled Marine Portorož, pri tem pa mu pomaga revizijska družba KPMG. Za zdaj pa ni znano, ali in kdaj bo ACI oddal zavezujočo ponudbo za nakup marine. Na pojasnila Marine Portorož in ACI pri Siol.net še čakajo. Terme Čatež sicer že dalj časa iščejo kupca za Marino Portorož. Tako so konec lanskega leta zavezujoče ponudbe oddale štiri družbe, vse ponudbe pa se gibale okoli 21 milijonov evrov. Po poročanju medijev so ponudbe tedaj oddali družba P & P primorske družine Polič, Adventura Holding Darka Klariča, srbski poslovnež Miodrag Kostić, ki že ima v lasti portoroški Kempinski in delež v Aerodromu Portorož, ter singapurska korporacija SUTL.

Za nakup Intereurope se po neuradnih informacijah časnika Finance zanima 11 družb. Med temi so v časniku omenili Pošto Slovenije, družbo SHS Aviation, ki upravlja z mariborskim letališčem in turški Netlog Logistics. Banke - SID banka, NLB, Gorenjska banka, SKB banka in Banka Intesa Sanpaolo - sicer prodajajo 72,13 odstotka vseh delnic logistične družbe in 54,47 odstotka delnic z glasovalno pravico. Potem ko so pogodbo za skupno prodajo delnic z družbo PwC svetovanje podpisale v začetku aprila, so 4. junija objavile javni poziv za izraz interesa. Ta se je iztekel 2. julija. To je drugi poskus prodaje družbe; prvič so ga banke poskusile prodati v začetku leta 2016, a se s ponudnikom, češko-malteško družbo Tuffieh Funds, niso uspele dogovoriti o ključnih pogojih prodaje.

Iz Pomurskih mlekarn so sporočili, da je družba RRC avstralskega poslovneža slovenskih korenin Anthonyja Tomažina po prejemu soglasja Agencije za varstvo konkurence tudi uradno postala nova lastnica podjetja. Nadzorni svet je v četrtek za novega direktorja Pomurskih mlekarn imenoval Tomažina, ta pa je ob tem zapisal, da je za RRC vstop v živilskopredelovalno industrijo novo področje delovanja, a se izziva loteva z interesom dolgoročnega lastništva in razvoja podjetja ter posledično dolgoročnega sodelovanja s kupci in dobavitelji. 60,62-odstotni lastniški delež v Pomurskih mlekarnah je RRC prodala Delavska hranilnica oz. njena odvisna družbe DH-Storitve.

Agencija za varstvo konkurence je uvedla postopek ugotavljanja kršitve zakona o preprečevanju omejevanja konkurence za podjetja Šola vožnje Alfa-B, Posavc, storitve, trgovina in posredovanje, Turizem, prevozi, avtošola Prah Sevnica, Selko ter Inti Prah. Izkazana je namreč verjetnost, da so podjetja usklajeno ravnala pri določanju cene za uro vožnje za pridobitev vozniškega dovoljenja. Zato agencija na svoji spletni strani poziva vse, da jim pošljejo podatke, ki bi lahko bili pomembni za odločitev. Uvedba postopka zoper navedena podjetja sicer ne prejudicira izida samega postopka.

Novomeška Krka je v obdobju od 24. do vključno 30. avgusta na Ljubljanski borzi odkupila 3841 lastnih delnic v skupni vrednosti 217.737 evrov. Kot so zapisali v sporočilu, ki so ga objavili na spletni strani Ljubljanske borze, je bilo število lastnih delnic po teh nakupih 800.643, kar predstavlja 2,441 odstotkov vseh izdanih delnic.

Skupščina družbe Terme Dobrna je danes sklenila, da se 52.809,53 evrov bilančnega dobička prenese v druge rezerve iz dobička. Upravi in nadzornemu svetu so podelili razrešnico za delo v lanskem poslovnem letu. Nadzorniki družbe pa so se danes seznanili s poslovanjem v prvih sedmih mesecih leta in sprejeli poslovnik o delovanju nadzornega sveta, je družba sporočila prek spletnih strani Ljubljanske borze.

Delničarji Hotela Slon bodo dobili izplačane dividende v višini štiri cente bruto na delnico, so v četrtek sklenili delničarji družbe. Za izplačilo lastnikom so namenili 7437 evrov bilančnega dobička. Večina bilančnega dobička v višini 2,25 milijona evrov ostaja nerazporejenega, kaže notarski zapisnik skupščine, objavljen na spletnih straneh Ajpesa. Skupščina je upravi in nadzornemu svetu podelila razrešnico za delo v lanskem letu.

Delničarji družbe FMR Financiranje so na skupščini, ki je potekala danes, sklenili, da se od 27,16 milijona evrov bilančnega dobička za izplačilo dividend lastnikom uporabi 1,53 milijona evrov. Dividenda bo znašala 1,90 evra. O uporabi preostalega bilančnega dobička se bo odločalo v prihodnjih letih. Uprava in nadzorni svet sta dobila razrešnico za delo v letu 2017. Lastniki FMR Holdinga pa bodo dobili za 1,53 milijona evrov dividend, ki bodo izplačane v višini 1,90 evra bruto na delnico. O uporabi preostanka od 27,16 milijona evrov bilančnega dobička bodo lastniki odločali v prihodnjih letih.

Lastnikom Komas Shopa bodo izplačali za 101.082 dividend, ki bodo izplačane v višini 17 centov bruto na delnico. Preostanek bilančnega dobička v višini 12,51 milijona evrov bo ostal nerazporejen. Skupščina je potrdila delo uprave in nadzornikov.

Lastniki Kolektor Hodinga si bodo razdelili za 960.440 evrov bilančnega dobička z dividendami v višini 65 evrov bruto. Preostanek bilančnega dobička v višini 32 milijonov evrov pa bodo prenesli v prihodnja leta, izhaja iz notarskega zapisnika današnje skupščine.

Družba Mlinotest je na podlagi sklenjenih pogodb o prevzemu delnic avgusta pridobila 68.607 lastnih delnic. Po teh pridobitvah ima 74.739 lastnih delnic, kar predstavlja 2,17 odstotka vseh izdanih delnic. Število delnic z glasovalno pravico znaša 3,373 milijona, so iz družbe sporočili prek spletnih strani Ljubljanske borze.

Ljubljanska borza je objavila sporočilo o zapadlosti kuponov 33. in 66. izdaje državnih obveznic (RS33 in RS66). Prvi trgovalni dan brez upravičenja do tekočega kupona za RS66 bo 4. september 2018, za RS33 pa 27. september 2018.