c S
S trga EU se umikajo halogenske žarnice 03.09.2018 07:27 Ljubljana, 01. septembra (STA) - V EU je od danes prepovedana prodaja halogenskih žarnic razreda D, vendar pa bodo trgovine lahko odprodale zaloge, ki jih imajo. Še vedno pa bo moč dobiti druge halogenke, kot so npr. majhne žarnice za pečice ali usmerjene halogenske žarnice oz. žaromete. V ospredje vedno bolj prihajajo LED svetila.

EU si namreč prizadeva okrepiti energetsko učinkovitost. Bruselj je najprej s septembrom 2009 prepovedal prodajo navadnih žarnic z močjo 100 vatov ali več, kasneje je sledil umik navadnih žarnic s še nižjo močjo, zdaj se umikajo halogenske žarnice razreda D.

Tako na evropskem trgu v ospredje vedno bolj prihajajo LED svetila, ki so petkrat manj potratna kot halogenske žarnice, njihova življenjska doba pa je precej daljša od navadnih in halogenskih žarnic, doseže namreč 20 let ali več.

LED svetila tako potrošnikom prinašajo prihranke. Po izračunih Evropske komisije iz leta 2015 premik k energetsko varčnim sijalkam pomeni prihranek 48 teravatnih ur električne energije, kar ustreza letni porabi elektrike na Portugalskem, do leta 2025.

Opuščanje potratnih žarnic in premik k varčnim ima pozitiven vpliv tudi na okolje. Z uporabo LED svetil in posledično nižje porabe energije se bodo izpusti ogljikovega dioksida (CO2) po oceni Bruslja do leta 2025 znižali za 15,2 milijona ton - toliko emisij CO2 na leto sicer pridela okoli dva milijona ljudi.

Slovenska gospodinjstva so že prepoznala pozitivne učinke LED sijalk. Kot je pokazala lanska raziskava energetske učinkovitosti Slovenije (REUS), namreč LED sijalke uporablja 61 odstotkov gospodinjstev v Sloveniji, medtem ko halogenske sijalke uporablja 44 odstotkov od 1015 gospodinjstev, ki so sodelovala v raziskavi.